Tillbaka

Har han skrivit världens svenskaste bok?

2018-03-13
av Kalle Laxgård
David Lagercrantz, författare till Jag är Zlatan.
Foto: Caroline Andersson

Ingen enskild bok beskriver Norge som land bättre än Lars Myttings Ved.

Vilken som bäst skildrar Sverige är dock svårare att säga.

Det nederländska resesällskapet Travel bird har bett 50 ambassadörer över hela världen att tipsa om den bok som bäst representerar det egna hemlandet. Tanken bakom initiativet är att lyfta fram böcker som ett bra sätt att enkelt färdas till en annan kultur.

När den norske ambassadören Jørn Eugene Gjelstadvalde fick frågan pekade han ut Lars Myttings fackbok Ved från 2015, skriver Bok365. Boken blev även en oväntad storsäljare i Sverige, där den gavs ut av Natur & Kultur.

Men vilken bok som bäst förklarar Sverige verkar svårare att säga. Den tillfrågade svenska ambassadören Fredrik Jörgensen, baserad i Köpenhamn, misslyckades med att begränsa sig till en titel. Istället svarade han August Strindbergs Ett drömspel, Pippi Långstrump av Astrid Lindgren, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, Rid i natt av Vilhelm Moberg och David Lagercrantz Jag är Zlatan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.