Tillbaka

Hedengrens ber om hjälp – igen

2017-05-24
av Sara Djurberg
Ägaren Nicklas Björkholm med döttrarna Lisa och Stina och frun Anna Lena Björkholm.
Foto: Ylva Sundgren

För två år sedan räddades Hedengrens av en kampanj i sociala medier.

Nu uppmanar bokhandeln åter sina kunder att handla mer – eller donera pengar till boklådan.

Våren 2015 föll Hedengrens försäljning kraftigt och bokhandeln närmade sig konkurs. Räddningen blev ett upprop på Facebook och Twitter till stor del drivet av bokhandelns stamkunder, bland andra författaren Bodil Malmsten, som uppmanade människor att stötta bokhandeln. Kampanjen fick försäljningen att vända upp under hösten.

Men nu är pengarna åter slut, enligt ägaren Nicklas Björkholm.

– Det höll i sig i ungefär ett år. Nu hänger det på gärdsgården igen, vi är i samma läge som 2015 och märker åter trenden att människor tycker ”åh, här är så underbart” men glömmer bort att de måste handla, säger han.

I ett inlägg på sin hemsida, som lagts ut på Facebook, uppmanar bokhandeln kunderna att antingen handla böcker eller donera pengar direkt till bokhandeln.

– Vi la doneringsknappen där mest för skojs skull, för att andra boklådor utomlands haft det. Det finns ju en del människor som har fullt i bokhyllan men tycker att det är bra att det finns en bokhandel där de kan gå in. Men primärt vill vi att människor ska köpa böcker, säger Nicklas Björkholm.

Efter den förra kampanjen utlovade boklådan åtgärder för att få upp försäljningen. Bland annat har de haft mellan 30-40 evenemang i butiken under våren, enligt Nicklas Björkholm.

– Men det har inte hjälpt försäljningsmässigt. Problemet är att det är kostnadskrävande att ha mycket personal som kan hjälpa kunder.

Ombyggnadsplanerna kring Stureplan har också påverkat kundtillströmningen negativt, anser han.

Vad säger det om er affärsmodell om ni måste be om pengar från kunderna?

– Uppenbarligen tycker stockholmarna inte att det behövs en fullsorterad bokhandel där de kan se böckerna. Med få undantag är bokhandeln i dag pappershandlar med lite böcker eller så är det Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris. Det tycker jag är tråkigt, säger Nicklas Björkholm.

Inlägget på Facebook har enligt honom delats av många och väckt frågor från förlag om hur de kan hjälpa.

 

Fakta

Hedengrens bokhandel omsatte under räkenskapsåret 2016, som slutade sista augusti, 21,8  miljoner kronor och gjorde 262 000 kronor i vinst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.