Tillbaka

Hela bokvärlden trotsar Donald Trump

2018-01-08
av Philip Wallin
Michael Wolffs bok toppar listor världen över.
Foto: Wikipedia

De första exemplaren av Michael Wolffs Fire and Fury börjar nu säljas i Storbritannien. I Sverige toppar boken både Adlibris och Bokus försäljningslistor. Bokförlaget som väljer att ge ut boken trots Donald Trumps hot hyllas nu av yttrandefrihetsgrupper.

Det råder inga tvivel om vilken som är 2018 hittills mest omtalade bok.

Förlaget Little, Brown and Company, som sitter på rättigheterna till Michael Wolffs skandalbok Fire and Fury: Inside the Trump White House i Storbritannien, har jobbat febrilt med att nå ut med boken på den engelska på marknaden. Något som nu hyllas av brittiska yttrandefrihetsgrupper. Donald Trump har hotat med att ta till rättsliga åtgärder mot dem som väljer att publicera boken. Dessutom är de brittiska lagarna mot förtal och ärekränkning mycket mer strikta vid den här typen av publicering jämfört med i USA. Det rapporterar Bookseller.

Det globala litterära nätverket English PEN menar att ”Little, Brown har alla rättigheter att publicera boken, som helt ligger i linje med allmänintresset.” PEN applåderar förlaget för att de står fast vid sitt beslut.

I Storbritannien är intresset för boken stort. Waterstones 20 första, tidiga, exemplar sålde slut på bara några minuter i flaggskeppsbutiken vid Piccadilly i London. Och folk strömmar in till butiken för att fråga efter den, enligt Bookseller. Livsmedelskedjan Sainsbury’s och bokhandelskedjan Foyles räknar med att kunna sälja boken från och med tisdag den 9:e januari.

Även i Norden är intresset rekordstort – boken toppar både Adlibris och Bokus försäljningslistor. De erbjuder häftade varianter av boken.

På andra sidan Atlanten har både den amerikanska bokhandlarföreningen, ABA, och intresseorganisationen för publicerade författare, Authors Guild, fördömt Trumps försök att blockera publiceringen av boken. Förlaget Henry Holt satte högsta fart och såg till att släppa Fire and Fury redan den 5:e januari istället för det planerade datumet 9:e. Förlaget har mottagit ett brev från en advokat, som på Donald Trumps vägnar, uppmanar dem att dra tillbaka utgivningen.

I USA har Fire and Fury sålt slut både på Amazon.com och Barnes & Nobles webbplats. Totalt har 250 000 exemplar gått ut till kunderna. Fire and Fury toppar självklart försäljningslistorna på Apples iBooks Store och på Amazon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.