Tillbaka

Högerextrema störde panelsamtal

2017-10-12
av Kalle Laxgård
Under 2017 års mässa var det Frankrike som var temaland.
Foto: Kalle Laxgård

FRANKFURT. Under onsdagen avbröts en paneldiskussion på bokmässan i Frankfurt när representanter från det högerextrema förlaget Antaios manifesterade sitt missnöje över att inte ha bjudits in.

Seminariet handlade om yttrandefrihet och om skillnader i hur tyskar och svenskar hanterar högerextrema aktörer. Bland deltagarna fanns Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek.

– Under samtalet kommer två vuxna personer, en man och en kvinna, samt en person jag upplevde vara en tonåring, in i seminarielokalen och börjar tala högt, säger Maria Källsson, till Göteborgs-Posten.

Personerna var representanter från det tyska högerextrema förlaget Antaios och var där för att visa sitt missnöje med att inte få delta i panelen. På plats i publiken fanns journalisten Arvid Jurjaks.

– De klev närmare och närmare och till slut var de framme vid scenen där de delade ut flygblad, säger han till GP.

Han uppfattade inte personerna som hotfulla men upprörda.

Enligt Maria Källsson har Sverige mycket att lära av Tyskland när det kommer till att handskas med extrema politiska rörelser.

– Här hemma bojkottar vi medan tyskarna tar diskussionen. Det var lite därför jag var där, för att berätta om utvecklingen med bojkottande författare i Sverige. Men det är viktigt att det här uppmärksammas, för de kommer vilja göra sig hörda. I Sverige har vi hamnat i ett låst läge där de högerextrema inte granskas utan debatten handlar om vem som bojkottar och inte, medan de högerextrema tillmäts stor vikt och mycket uppmärksamhet. Tyskland har Sverige som ett exempel på hur man inte bör göra, säger hon till GP.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.