Tillbaka

Hon får Natur&Kulturs debattbokspris

2018-05-17
av Emma Olsson
Åsa Erlandsson
Foto: Natur&Kultur

Förra året vann hon Stora journalistpriset, nu kammar hon hem Natur & Kulturs debattbokspris 2018. Åsa Erlandssons bok Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan har gjort sin författare 250 000 kronor rikare.

Det började som ett reportage i Svensk Polis, där Åsa Erlandsson är redaktör. Norstedts läste och blev intresserade och Åsa Erlandsson skrev boken på sin fritid.
Det som aldrig fick ske bygger på en mängd intervjuer med människor i både offrens och gärningsmannens närhet.
I sin motivering skriver Natur & Kultur att boken ”ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet”.
Natur & Kulturs debattbokspris delas ut sedan 2008, och går till en författare som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Priset hette tidigare Johan Hanssonpriset efter förlagets grundare. Utdelningen sker i Visby den 4 juli.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.