Tillbaka

Japanskt skogsbad – nästa stora trend?

2018-02-21
av Sanna Svanström
Shinrin-Yoku spås bli en stor trend i fackbokskategorin detta år.
Foto: Adi/Wikimedia Commons

Brittiska förläggare tror att feministiska böcker och medicinska memoarer kommer att gå fortsatt stark på fackbokssidan 2018. Men de siar också om framgångar för böcker om Shinrin-Yoku – japanskt skogsbad. 

När Bookseller frågade brittiska förläggare om vilken de tror blir den stora skönlitterära trenden i landet 2018 tippade många att feministiska berättelser kommer gå starkt, och även på facksidan tror de flesta på genren.

2018 tror också flera förläggare att läsare kommer vilja ha böcker om att ta hand om sig själv, gärna i kombination med uppskattning för naturen. Det öppnar upp för fenomenet Shinrin-Yoku: japanskt skogsbad.
    – Pådriven av naturtrenden och underbyggd av vetenskap, breddar Shinrin-Yokus inbyggda trovärdighet attraktionen för ämnet, säger Stephanie Jackson, förläggarchef på Octopus Group, till Bookseller.
   Penguin Life tror också på Shirin-Yokus potential och har två titlar på temat som kommer ut i vår.

Namnet till trots har Shirin-Yoku, direkt översatt från japanska ”skogsbad”, ingenting med simning att göra. Istället är det en långsam vandring i parker eller skogar i kombination med aktiviteter som ska öppna sinnet för naturen. I Sverige kallas Shirin-Yoku för ”skogsterapi”.

I övrigt tror många förläggare att hälsotrenden i stort kommer hålla i sig. Särskilt bra tror man att det kommer att gå för självhjälpsböcker om till exempel mindfullness och sömn, samt att medicinska memoarer kommer vara fortsatt populära.

Även svenska förläggare tror på smala facklitterära titlar om att finna lugn och ro. Under Frankfurtmässan förra året köptes flera titlar inom genren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.