Tillbaka

Kina bekräftar: Gui Minhai fängslad igen

2018-02-06
av Sanna Svanström
Under tisdagen bekräftade kinesiska myndigheter att Gui Minhai är fängslad igen.
Foto: freeguiminhai.org

På en presskonferens i Peking har Kina verifierat att den svenska förläggaren Gui Minhai återigen befinner sig i fångenskap.

Under presskonferensen bekräftade det kinesiska utrikesdepartementets representant Geng Shuang att Gui Minhai är under ”tvångsåtgärder”, en kinesisk omskrivning för fängslad, skriver SVT Nyheter. I januari greps Gui Minhai av civilklädd polis på ett tåg på väg till ett läkarbesök tillsammans med svenska diplomater. Sedan dess har frågetecken funnits om hans tillstånd och röster har höjts för att han ska friges.

Internationella Förläggarföreningen IPA och internationella PEN har protesterat mot kidnappningen av Gui Minhai och krävt hans omedelbara frigivning. I går kom också ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström där hon kräver att ”vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj.”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.