Tillbaka

Kommentar: Jag skäms över Akademien

2018-04-10
av Per PeKå Englund
Foto: Foto: Sara Mac Key

Jag tittar ut över myllret av besökare på bokmässan vid Kensington High Street och gör det jag betalat 950 spänn i timmen för att lära mig:

Jag känner efter vad jag känner. Och jag känner sorg och skam. Jag skäms över Svenska Akademin och mest av allt skäms jag över Horace Engdahl.

Hur kan ett utvalt snille bete sig som en dokusåpagubbe som får ett utbrott mot en yngre kvinna i ett öråd?

I radio hörde jag en ledarskribent säga att det inte finns några skäl att vara stolt över en organisation som delar ut bidrag till författare som nästan ingen läser. Jag håller inte med. Svenska Akademiens arbete behövs mer än någonsin. Men en del ledamöters beteende bäddar för att sådana här åsikter kan växa sig starka.

Det vore faktiskt på sin plats att de tvättade sin byk, tog varandra i hand och sa förlåt till oss alla och masade sig tillbaka till stolarna och gjorde sitt jobb. Kanske inte alla 18. Men 16-17 stycken är bättre än 13. En eller två får nog rakryggat ta konsekvenserna av vad de sagt och gjort och lämna Akademien.

Nu vet ju alla att den omskrivne Kulturprofilen, som är gift med Katarina Frostensson, av någon ledamot fått reda på Nobelpristagare som han läckt vidare i sin tur. Jag har svårt att tro att kretsen kring Akademien har konton hos utländska spelbolag och gör sig en extra slant på vadslagning. Men ett brott mot tystnadsplikten i stadgarna är det.

Det är heller inga jättepengar Svenska Akademien gett till Kulturprofilens och Katarina Frostenssons klubb i bidrag. 280 000 på tre år, det är summan Peter Kadhammar på Aftonbladet fått fram. Men det känns bara mer sorgligt att blanda ihop sina privata intressen med Svenska Akademin för i sammanhanget små pengar. Varför gegga ihop det alls? Klubben gick ju med vinst.

Skattemyndigheten kommer kanske ha en del att utreda och ta ställning till vad det gäller klubbverksamheten. Åklagaren har hur som helst lagt ner förundersökningen mot klubben.

Polisen har tidigare fått andra anmälningar mot Kulturprofilen. Det är allvarliga brott han anklagas för och de vittnesmål jag tagit del av i andra medier är hjärtskärande. Men jag vet självklart inte vad som är rätt eller fel här. Eller vad som kan vara omoraliskt och vad som kan vara olagligt. Akademien har hur som helst utsatt sig för en minst sagt tveksam situation.

Jag bor i samma stadsdel som Horace Engdahl och ibland slumpar det sig så att vi äter pizza samtidigt på samma lilla kvarterskrog. Det har aldrig varit obehagligt att sitta något bord bort från Horace Engdahl. Tvärtom. Han ger ett belevat, väluppfostrat och lågmält intryck och jag har uppskattat att en Akademiledamot rört sig i kretsar där jag och annat vanligt folk understundom förtär en Tropicana.

Men att läsa hans text fyller mig med samma känsla av obehag som när någon plötsligt höjer rösten aggressivt på - ja, varför inte - en pizzeria och odugligförklarar någon annan. Läs själv och se vad du tycker. Jag kanske är för känslig?

Horace Engdahl slår fast att det är en rå maktkamp i Akademien.

Jag är ju inget snille och har verkligen inte kunskap att säga emot honom.

Men han är ju själv en av flera tidigare ständiga sekreterare som klivit av uppdraget, mig veterligen av fri vilja, och i samförstånd fortsatt verka i Akademien.

Så jag frågar mig bara; vad är det för uppsida med att leda Svenska Akademien just nu?

Vore de ett fotbollslag skulle de ha svårt att få ihop spelare så att det räckte.

Och läget är allvarligt.

Får de inte ordning på situationen riskerar de nog ett och annat nej från kloka tillfrågade personer i framtiden. Vem vill andas den luft där man vägrar vädra ut det unkna? Vem vill sitta bakom rullgardinen där man inte släpper in ljuset när solen går upp en helt ny dag i en ny tid? 

Solen skiner i alla fall i London och snart är det business as usual på bokmässan.

I Sverige ska de åtta som röstat för Frostensson i Akademien träffas och diskutera hur Sara Danius sköter sig som ständig sekreterare…

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.