Tillbaka

”Kommer sakna bokhandeln enormt mycket”

2018-04-13
av Kalle Laxgård
Daniel Soutine.
Foto: Sara Mac Key

I två år har Daniel Soutine letat efter en köpare utan att hitta någon. Nu läggs Kristianstad bokhandel ner.

– Alla intressenter föll bort när de insåg hur mycket jobb det krävs, säger han.

50 procent på allt. Den 26 april upphör butiken.

– Varenda kund som kommer in tycker det är mycket tråkigt. Det är inte populärt. Men folk har förståelse.

Daniel Soutine har drivit butiken på Västra Storgatan sedan 1996. För två år sedan inleddes jakten på någon som kunde ta över butiken så att han själv skulle kunna gå i pension. Men framgången uteblev.

Strax innan årets rea, någon vecka före sin 70-årsdag, tog Daniel Soutine beslutet att lägga ner bokhandeln.

– Det hade gått så lång tid utan att hitta någon köpare, säger Daniel Soutine. Jag har verkligen försökt. Det är inte fråga om att jag begär stora summor, eller letar efter rätt person – jag hade tagit nästan vem som helst på slutet. Men alla intressenter föll bort när de insåg hur mycket jobb det krävs.

I senaste bokslutet omsatte butiken 2,3 miljoner kronor och gjorde en förlust på 154 000. Det blir ingen konkurs och alla inblandade får betalt.

Själv är Daniel Soutine mest bekymrad över att Kristianstad förlorar sin oberoende bokhandel, något han ser som ett växande kulturproblem i många svenska städer.

– Fristående bokhandlar drivs av passion, inget annat. Och en stad utan en sådan är, ja, på sätt och vis ingen stad.

Som gammal kulturattaché är Daniel Soutine djupt kulturpolitiskt intresserad. I ett reportage i SvB 2016 om konsekvenserna av att bokhandlare får allt svårare att sälja sin verksamhet krävde han en politisk lösning på problemet.

Under onsdagskvällen föreläste han om ämnet på det lokala biblioteket.

Du har försökt sälja din butik länge. Känner du någon lättnad över att beslutet ändå är fattat?

– Nej. Det kan jag inte säga. Jag kommer att sakna bokhandeln enormt mycket. På något sätt ska jag försöka hålla mig kvar i bokvärlden. Vi får se.

Hur tänker du?

– Min dotter har ett framgångsrikt företag i fotobranschen och är väldigt duktig på sociala medier. Hon tycker att jag ska göra en vlog. Jag vet att videobloggar inte är nytt, men i Sverige är det inte jättemånga som gör bra vloggar.

Så du kanske blir vloggare på gamla dar?

– Det är det jag tänker. Om det blir verklighet är en annan sak. Men det är ju det jag gjort och älskat i alla år, fast i butiken. Att sälja in och prata om böcker.  

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.