Tillbaka

Kritik mot ny lag: ”Äventyrar förlag och bokhandlares existens”

2017-10-12
av Sanna Svanström
Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands Förbundskansler Angela Merkel och ordförande för Börsenverein Heinrich Riethmüller under invigningen av Bokmässan i Frankfurt.
Foto: Marc Jacquemin/Frankfurter Buchmesse

FRANKFURT. Heinrich Riethmüller, ordförande i den tyska förläggar- och bokhandlarföreningen Börsenverein, riktade hård kritik mot en ny tysk lag under invigningen av Bokmässan i Frankfurt.

Lagen Riethmüller fördömde kallas Urheberrechts-Wissensgesellschafts-Gesetz (ungefär förordningen för upphovsrätt i kunskapssamhället) och kommer att förändra villkoren för användningen av upphovsrättsskyddat material inom utbildning och forskning skriver Bookseller. Den nya förordningen kommer att bestämma i vilken utsträckning upphovsrättsskyddat arbete kan användas fritt och anpassa villkoren för digital användning.
   I sitt tal vände Riethmüller sig direkt till förbundskansler Angela Merkel som var på plats för att invigningstala.
   Riethmüller beklagade att regeringen godkänt lagen och kallade den ”ett steg i fel riktning”. Han sa också att införandet av den ”hotar vetenskapsförfattares möjligheter att publicera sina verk och äventyrar förlag och bokhandlares existens”.
Angela Merkel bemötte kritiken och svarade att upphovsrättigheter i den digitala världen är en svår fråga och att hon vill hitta en lösning som kan fungera i hela Europa.
   Förordningen träder i kraft i mars 2018.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.