Tillbaka

Kritiseras för ”oberoende” boklåda

2018-05-15
av Kalle Laxgård
Foto: Carina Jönsson

Waterstones har tidigare sagt att man inte avser att öppna butiker under lokala namn på platser där oberoende boklådor redan finns. När man nu gör det växer kritiken.

Våren 2019 öppnar Waterstones butiken Stockbridge Books i Edinburgh-stadsdelen med samma namn.

Det är en del i den satsning på boklådor med lokala namn och utformade som helt oberoende bokhandlar som kedjan drog i gång 2014. Tidigare har Waterstones vd James Daunt sagt att kedjan inte tänker öppna den typer av butiker i områden som redan har oberoende boklådor, skriver Guardian.

Det är ett uttalande som Golden Hare Books nu tar fasta på.

– James Daunt pratar mycket om en rättvis spelplan och att samarbeta med oberoende, och det är ett faktum att det här går tvärtemot tidigare uttalanden, säger Julia Danskin, butikschef för Golden Hare Books, till The Guardian.

Oberoende Golden Hare Books öppnade i Stockbridge för fyra år sedan och enligt Julia Danskin har flera oberoende boklådor hört av sig för att dela besvikelsen på Waterstones. Själv kallar hon Waterstones koncept "copycat indies".

I en intervju med The Bookseller säger James Daunt att Waterstones länge velat öppna i Stockbridge. Att det nu sker under just namnet Stockbridge Books tycker Julia Danskin också är under all kritik.

– Det fanns en Stockbridge Books som fick stänga när e-boksmarknaden tog fart. Folk älskade den butiken och talar fortfarande om den, så jag tycker faktiskt att det är okänsligt, säger hon till Bookseller.

Golden Hare Books har twittrat om händelsen och uttalandena har fått stor spridning. Bland annat deckarförfattaren Val McDermid har stämt upp i kritiken.

Twitter har även blivit ett sätt för boklådan att be om kommersiell stöttning.

”Vi älskar att vara en del av vårt lokalsamhälle, Stockbridge, och vill vara det in i många år framöver. Bara ni kan hjälpa oss. Om ni gör det kan inte Waterstones skada oss. Snälla, välj att handla oberoende.”

Waterstones har hittills inte kommenterat fallet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.