Tillbaka

LÄSARDIETEN: Karin Adelsköld

2018-03-02
av Jenny Damberg
I mars kommer Karin Adelskölds självbiografiska Nu är det kul igen ut.
Foto: Jessica Lund

Karin Adelsköld är teknikjournalist, komiker, föreläsare och författare. I mars kommer hennes självbiografiska bok Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje.

Senast köpta bok: Hjärnstark av Anders Hansen.

Läser just nu: Hjärnstark och Bodil Malmstens samlade dikter. Har dem bredvid sängen och läser när jag ligger på spikmattan innan jag somnar.

Läser helst: Allt av Nina Hemmingsson. Hon får mig att skratta och gråta samtidigt. Dit strävar jag alltid själv som komiker.

Den bok jag gett bort flest gånger i present: Under det rosa täcket av Nina Björk. Gav den på första dejten till alla pojkvänner under många år. Med blandade resultat, ska sägas.

Antal olästa böcker på nattduksbordet: Ett tiotal. Köpte väldigt mycket böcker om personlig utveckling. Somnar alltid vid första sidan.

Bokmärken eller hundöron: Hundöron. Massa. Böcker ska se lästa ut. Och så har jag så dåligt minne att jag måste se att jag läst dem.

Gör marginalanteckningar: Jag gillar inte att skriva egna anteckningar men jag älskar att läsa. Jag ärvde min fina farmors gamla bibel efter att hon gick bort i våras och det stod en massa tankar och funderingar i den. Blev som om hon pratade till mig. Lärde känna henne mer. Blev helt rörd.

Favoritformat: Älskar pocket med tunt billigt papper. Det luktar läsning på ett väldigt avslappnat och opretentiöst sätt.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Lägga ner! Gäller samtliga saker i livet: Lägg ner sånt som inte gör att det pirrar. Livet är för kort för att stå ut.

Den bok jag läst flest gånger: De små tingens Gud av Arundhati Roy. Älskar språket i den! Om jag skriver och fastnar läser jag några sidor och kommer i gång igen. Mitt litterära laxermedel!

Bästa soundtracket till läsning: Jazz, jazz, jazz. Bästa soundtracket till allt. Billie Holiday, Benny Goodman eller Chet Baker är favoriter.

Bästa platsen för läsning: Soffan. Inte sängen.

Bästa läsdrycken: Örtte. I stor mugg som räcker ett kapitel.

Favoritbokhandel: Jag jobbade i Hultsfreds bokhandel under hela gymnasiet. Det var bokhandel och tobaksaffär i ett. Så folk köpte en deckare och en röd Commerce. Jag jobbade med Harriet, en äldre dam som var besviken på livet och oerhört rolig utan att veta om det. Älskade det stället.

Favoritantikvariat: Har nästan aldrig varit på något. Köper oftast böcker på loppis.

Jag har dåligt lässamvete angående: Jag läste 80 poäng litteraturvetenskap vid Uppsala universitet när jag var nybliven tvåbarnsmorsa. Det gick bara inte att hinna läsa allt. Så vissa böcker läste jag på om i stället. Och höll god min och chansade på lektionerna. Jag är väldigt bra på att se ut som jag vet vad jag pratar om. Usch vad jag skäms. Jag ska ta igen det när barnen är vuxna.

Den roligaste bok jag läst: Barnböckerna Gusten Grodslukare och Otto är en noshörning av Ole Lund Kirkegaard. Jag försöker läsa den högt för barn men jag skrattar så mycket att jag gråter.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara: Lucy i böckerna om Narnia. Kan inte släppa bilderna av lejonet Aslan och den magiska världen trots att det är över 30 år sen jag läste böckerna.

Författare jag skulle ha velat lära känna: Kerstin Thorvall. Läst allt hon skrivit. Älskar hennes livssyn. Men tror kanske att vi skulle börja bråka – hon verkade inte hålla inne med vad hon tyckte. Och det gör ju inte jag heller.

Så får jag lästips: Via en liten hemlig Facebookgrupp som jag har med ett gäng tjejkompisar. Läser undantagslöst allt som rekommenderas. Och tycker jag inte om det, tänker jag att det säger något om dem som jag gillar och så blir jag glad ändå.

Läser recensioner: Nej jag tror inte på recensioner.

Favoritkritiker: Därför har jag ingen sådan. Jo, kanske min son. Om han skippar datorn och läser en bok i stället är det en KANON-bok. Då läser jag den också.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.