Tillbaka

Litet förlag tog hem priset

2017-11-27
av Sara Djurberg
Sara Lundberg, författare och illustratör.
Foto: Sara Mac Key

AUGUSTPRISET 2017. Lilla Mirando bok knep Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin med Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg.

– En jävligt bra bok, sa författaren själv från scenen. 

Vinnaren i barn- och ungdomsboksklassen skildrar konstnären Berta Hanssons kamp för konstnärlig frihet i början 1900-talet. En bok ”med stark existentiell värme som träffar direkt i magen”, sa bokens presentatör från scenen i Konserthuset under prisutdelningen.

Sara Lundberg berättade i sitt tacktal hur hon och förläggaren Jenny Franke ägnat många timmar åt arbeta med boken.  

–  Vi har ofta skrattat och undrat vad vi håller på med. En bilderbok för äldre barn om en konstnär som få känner till – vem kommer köpa den här boken egentligen? Men vi har fortsatt kämpa och sagt att: då gör vi en jävligt bra bok. 

Sara Lundberg tackade också ”alla kvinnliga konstnärer och illustratörer som banat vägen för att jag ska kunna stå där jag står nu”.

Mirando bok nominerades även för två år sedan med Din tur, Adrian av Helena Öberg och Kristin Lidström. Att denna gång få ta hem Auguststatyetten tror förläggaren Jenny Franke kommer att betyda mycket för den mediala uppmärksamheten.

– Det känns jättespännande och jätteroligt förstås. Som litet förlag är det svårt att matcha de stora förlagens mediebearbetning, säger hon.

Fågeln i mig flyger vart den vill har hittills haft svårt att nå ut brett i bokhandeln – den köptes inledningsvis bara in av Akademibokhandelns fyra största butiker. Nu hoppas Jenny Franke på en större spridning av boken.

– Det har hänt en del den senaste veckan och Akademibokhandeln har ju lovat att vinnaren ska presenteras i alla butiker. Jag tror att även ganska smala produktioner kan beröra fler än vad de kommersiella inköparna tänker sig. Det är jätteviktigt att behålla en bredd, och inte bara satsa på de stora storsäljarna, säger Jenny Franke.

Jenny Franke har börjat jobba på Opal förlag och vad som kommer att ske med Mirando bok framöver låter hon vara osagt – trots priset.

– Det är ovisst, jag har ju drivit det helt själv. Det är ett köksbordets och kvällarnas förlag. Nu får Mirando vila ett tag. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.