Tillbaka

Litet förlag tog hem snackis

2018-04-12
av Per PeKå Englund
Foto: PeKå Englund

LONDON. Un-su Kim kallas Koreas Henning Mankell och film- och förlagsjättar i USA och England krigar om hans thriller The Plotters.

Men i Sverige har lilla Southside Stories köpt rättigheterna.

– Ett större förlag var med och högg, men vi blev glädjande nog utvalda, säger vd:n och grundaren Hans-Olov Öberg.

Det är Un-su Kims färgstarka New York-agent, Barbara J. Zitwer, som sköter ruljangsen och sprider budskapet om det koreanska deckarundret i allmänhet och Un-su Kim i synnerhet på rättighetscentret.

Författaren själv har nämligen ingen aning om att han redan blivit rik på The Plotters.

Un-su Kim mönstrade på en fiskebåt i december för att göra research för nästa bok och det går inte att nå honom på telefon eller mejl förrän i augusti.

Då ska Barbara J. Zitwer möta honom på ön Fiji i Stilla Havet och berätta de glada nyheterna om budgivningen i USA som slutade med att Doubleday köpte rättigheterna för 100 000 dollar. Minst. Den exakta summan berättar hon bara för Un-su Kim, som kallas ”Koreas Henning Mankell” av Europa Verlag som tog hem rättigheterna i Tyskland.

De svenska rättigheterna köptes av Southside Stories.

– Jag tror att det spelade in att vi fick Deckarakademins pris för bästa till svenska översatta kriminalroman 2015 och 2016, säger Hans-Olov Öberg.

Det var Nic Pizzolatto (Galveston) och Ray Celestin (Yxmannen) som vann då.

– Celestin var nominerad av Svenska Deckarakademin med uppföljaren Mafioso också. När vi pratar med utländska författare är det tydligt att de gärna är på samma lista i Sverige, säger Hans-Olov Öberg.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.