Tillbaka

Lovegrove: Det finns rum för fler

2018-05-16
av Emma Olsson
Little, Brown Book Group
Foto: Sharmaine Lovegrove

Sharmaine Lovegrove är i Sverige för att föreläsa om mångfald inom förlagsbranschen.
– Det handlar inte om att ersätta individer i branschen, det handlar om att göra rum för fler människor att ansluta sig, säger hon.

Sharmaine Lovegrove driver Dialogue Books, ett imprint hos Little, Brown Book group i England. Dialogue Books är helt tillägnat inkludering när det gäller kön, etnicitet, sexualitet och funktionalitet. Hon säger själv att etnicitet alltid definierat hennes arbete.

– Det var omöjligt för mig att få jobb när jag var yngre. Jag kommer från en utbildad familj, en välbärgad del av London, jag har utbildning. Jag hade jobbat 8 år inom bokhandeln. Det blir tydligt att det handlar om något annat, att det handlar om ras, säger hon till Svensk Bokhandel.

Svensk Bokhandel tog fram siffror om den svenska branschen 2015. Då visade det sig att 95 procent av de förlagsanställda hade svensk bakgrund. 98 procent hade nordisk bakgrund. Detta trots att en knapp femtedel av befolkningen är av utländsk härkomst.

Förläggareföreningen har arbetat med frågan sedan dess. Tillsammans med Bokhandlareföreningen har de tagit in föreläsare från Make Equal, Rättviseförmedlingen och #SthlmOp (som arbetar med att rekrytera talanger från förorten till kommunikationsbranschen), samt Sharmaine Lovegrove.

– Jag anser att det är en fråga av yttersta vikt för branschen, det handlar både om att bredda erfarenhet och perspektiv bland medarbetare i branschen och att utgivningen också faktiskt speglar det samhälle vi lever i, säger Eva Gedin, ordförande i Förläggareföreningen.

Hon menar också att det finns en hel del kvar att göra, särskilt vid rekrytering.

– Vi har en benägenhet att rekrytera folk som redan finns i våra nätverk. Vi behöver definitivt hitta andra sätt att få in bredd i rekryteringsprocessen. Det handlar om att säkra kompetens för framtiden i vår bransch, säger hon.

Sharmaine Lovegrove tycker att svenska förlag borde vara mer transparenta. Om det blir tydligare vad förlagsarbete innebär, sänker man samtidigt tröskeln för att våga söka jobb i branschen.

­– Jag har hört många ursäkter, men jag har svårt att tro att det inte skulle finnas en enda person [i Sverige] som kan passa för jobbet, säger Sharmaine Lovegrove.

En bransch som vänder sig till några få, och som inkluderar några få, kommer att gå under ekonomiskt, menar hon.

– Berättelserna som den branschen producerar blir irrelevanta. Det gör mig sorgsen. Det finns en motsägelse i att låtsas att de egna intressena är globala. Det bidrar inte. Som en curator måste du bidra, bli en motröst till de högerextrema åsikterna som presenteras, berätta andra historier, säger Sharmaine Lovegrove.

Hon förklarar att Sverige än så länge befinner sig i början av en resa mot mångfald, och reser en varning. Resultatet av jämställdhetsarbetet har hittills inte bidragit till en verklig mångfald i Storbritannien.

– I sin ilska glömde kvinnorna att ta med oss andra upp, tillsammans. Och det är tillsammans det måste ske. Bokhandeln måste också bidra.

Det råd hon kan ge är att varje person i branschen behöver göra sig medveten om sin ”unconscious bias”, de sociala stereotyper som styr ens föreställningsvärld.

– Ett finare ord för rasism, konstaterar Sharmaine Lovegrove.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.