Tillbaka

Mankell förändrade förlagsvärlden

2015-10-06
av Tove Leffler
Henning Mankell avled natten till den 5 oktober 2015

Sveriges litteraturscen hade inte sett ut som den gör om det inte vore för Henning Mankell.
Han var inte bara grunden till det svenska deckarundret, utan han har även påverkat den svenska förlagsvärlden.

– Vårt möte förändrade mig, honom och hela den litterära världen, säger förläggaren och Henning Mankells nära vän sedan 40 år, Dan Israel.

Han har precis kommit ut från en inspelning av Tv4:s Nyhetsmorgon och ursäktar sig för att han låter lite skrovlig på rösten.

Dan Israel började på Ordfront 1976. Då var förlaget mestadels ett tryckeri, men Dan Israel anställdes för att bygga upp förlagsdelen. Ordfront hade gett ut något som hette Första majboken där olika författare skrivit små texter. Bland dem hade Henning Mankell bidragit med en novell om en kille som byggde en veranda åt en grosshandlare. Dan Israel läste den och blev förtjust.

– Då kontaktade jag honom och frågade om han ville ge ut något på Ordfront säger Dan Israel.

Första boken som kom ut hette Fångvårdskolonin.

­– Den handlade om en kriminalkommissarie som inte hette Kurt Wallander.

Efter nio romaner kom Henning Mankell med idén om att skriva om främlingsfientligheten som oroade honom.

– Eftersom han tyckte att främlingsfientlighet var kriminellt ville han skriva en kriminalroman, minns Dan Israel. 

Förlaget hade tryckt omkring 2 000 exemplar av Henning Mankells tidigare romaner, men den här hade lite mer potential, så han tryckte 4 000 exemplar. Nästa del i serien tryckte de i 10 000 och den tredje i 20 000.

– Efter trean var det bara matematik, då rullade det på, säger Dan Israel och fortsätter:

– Jag minns första gången en bokhandlare frågade mig hur många böcker det finns på en pall. "Ingen aning", sa jag. Jag hade aldrig varit med om att någon beställt en pall förut. "Jag tar en pall ändå", sa bokhandlaren.

Samtidigt påpekar många förläggare att det svenska deckarundret aldrig skett om det inte varit för Mankells enorma framgångar världen över.

Jan-Erik Pettersson började som förlagschef på Ordfront precis när det tog fart för Mankell i Tyskland. Det var 1998. Han minns hur han kom ner till mässan i Frankfurt och såg hur förlaget Carl Hansers hade tapetserat sin monter med Henning Mankells böcker.

– Då förstod jag att nu händer det här också.

I ett nummer av SvB från 2006 berättade Mankells agent Anneli Høier om hans betydelse i exempelvis USA.

– Tidigare kunde jag prata hur mycket som helst om en titel för amerikanska förlag, de öppnade inte ens boken. Nu är det annorlunda. Vi får plötsligt aktiva förfrågningar om skandinavisk litteratur.

Henning Mankells död har påverkat stora delar av förlagsvärlden.

I ett uttalande skriver Henning Mankells brittiska förlag, Penguin Random House-imprintet, Harvill Secker, att det var en "ynnest att få ha arbetat med en så talangfull och passionerad man”. Vidare skriver förlaget att världen är "en sorgligare plats efter att ha förlorat en så karismatisk och värdig människa".

Även författarens tyska förlag, Zsolnay, uttrycker sin sorg i tidningen Buchreport: "Henning Mankell var en av de stora samtida svenska författarna. Inte bara hans böcker, utan även hans personliga engagemang präglades av solidaritet.”

Som ett resultat av detta engagemang bestämde sig Henning Mankell och Dan Israel 2001 för att tillsammans starta Leopard förlag.

– Vi har pratat om att detta i många år och nu tyckte vi att tidpunkten var lämplig. Vi gör detta för vår egen skull, för att få bestämma helt själva, sa Dan Israel till SvB i juni 2001, när det blev känt.

Dan Israel hade lockats över till Norstedts några år tidigare av Svante Weyler.

– Henning fortsatte att ge ut böcker på Ordfront, men jag var alltid den första som läste manus. Han gav ut några böcker på Norstedts också, men vi gillade aldrig att vara på ett stort förlag, i en stor organisation. Varken jag eller Henning, säger Dan Israel.

Något år tidigare hade förläggar- och författarparet Ann-Marie Skarp och Jan Guillou startat Piratförlaget. 

– Annars hade vi kanske dragit igång lite tidigare, men de visade också att det var möjligt. Och vi insåg att vi kunde dra in mycket pengar och göra något bra av det. Jag och Henning stod inte bara varandra nära som vänner, vi stod även varandra nära ideologiskt. Henning var kanske mer pådrivande för att vi skulle ta det där steget.

Redan från början var den uttalade tanken att ge ut böcker från en värld utanför den anglosaxiska och visa att det finns stora berättare även där.

– När vi startade var det ingen, förutom Tranan, som gav ut litteratur från andra delar av världen, så jag menar att Leopard har satt sina spår även i den svenska förlagsbranschen. I dag har ju litteratur från andra delar fått ta plats på den svenska litteraturscenen, säger Dan Israel.

Henning Mankell blev 67 år gammal.

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.