Tillbaka

Mumin donerar tre miljoner kronor

2018-03-08
av Philip Wallin
Klassisk novell gav fin donation.
Foto: © Moomin Characters™

Försäljning av Tove Janssons klassiska novell Det osynliga barnet har bringat in tre miljoner kronor till förmån för Oxfams arbete. Pengarna delas ut i dag på Internationella kvinnodagen. 

De finska förlagen WSOY och Förlaget inledde i november 2017 en kampanj för att sälja en specialutgåva av Tove Janssons novell Det osynliga barnet (från 1962) i Finland och Sverige. Målsättningen var att minst 20 000 euro skulle gå till hjälporganisationen Oxfam som jobbar mot diskriminering och extrem fattigdom. Majoriteten av de människor som lever i fattigdom är kvinnor. Men det gick mycket bättre än planerat, slutsiffran landade på 32 000 euro, motsvarande cirka 327 000 kronor.

Men det slutar inte där.

Den sammanlagda donationen blev 300 000 euro, motsvarande 3 miljoner kronor. Den resterande delen kommer från England där förlaget Sorts of Books givit ut boken.

Checken delades ut i dag, på Internationella kvinnodagen, som en gåva från Moomin Characters Ltd.

Sammanlagt har över 40 000 exemplar av nyutgåvan sålts. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.