Tillbaka

Nätjättar ska ersätta upphovsmän

2018-09-14
av Emma Olsson
Mikaela Zabrodsky tycker att det är självklart att internetföretag ska betala för upphovsrättsskyddat material.

EU-parlamentet och EU-rådet har enats om varsin skrivelse kring upphovsrätt på nätet.
Europeiska Förläggareföreningen är framför allt nöjd med förstärkta rättigheter till bland annat kopieringsersättning.

Upphovsrättsbeskyddare och stora nätaktörer har debatterat hett fram till omröstningen i Europaparlamentet den 12 september. Parlamentet röstade igenom artikel 11, som alltså innebär att plattformar som till exempel Youtube, Facebook och Google måste betala licenspengar när de länkar till upphovsrättsskyddat material. I artikel 13 framgår att plattformarna också ska blockera uppladdning av sådant material, det som kallats för uppladdningsfilter.
– För förlagen var den viktigaste framgången var artikel 12, inget av de kontroversiella förslagen. Den handlar om förlagens rätt att ta del av kopieringsersättning, förklarar Mikaela Zabrodsky, jurist på Förläggareföreningen och styrelsemedlem i FEP.
Men föreningen ställer sig ändå bakom de kontroversiella förslagen.

– Om man använder sig av upphovsrättsskyddat material ska man betala för det. Till exempel Youtube måste som kommersiell aktör ersätta dem som förser plattformen med innehåll, i den mån det är upphovsrättsligt skyddat, säger hon.

Kritiken som förslagen fått handlar om det fria internet, och att en betallösning hämmar det som är nätets kärna.
”Att länka fritt är en fundamental princip för webben och var en förutsättning för att den skulle kunna växa fram. Även möjligheten att driva tjänster där folk skapar och delar material utan förhandsgranskning har varit viktigt för nätets utveckling. Det brukar liknas vid att Posten inte hålls ansvarig för allt folk skickar i brev. Därför skapar frågan så het debatt” förklarar techskribenten Linus Larsson i DN.

Mikaela Zabrodsky håller inte med om att bestämmelserna om länkskatt och uppladdningsfilter skulle innebära censur.

– Varför ska kommersiella plattformar fritt få använda sig av och sprida upphovsrättsligt skyddat material utan att ta ansvar för det eller betala ersättning? Att tala om censur i den kontexten känns främmande. Censur är något helt annat, ett hinder mot åsiktsfrihet och ett fritt meningsutbyte, säger hon.

Parallellt har Europeiska rådet röstat kring förslagen och antagit en egen skrivelse. Nu väntar förhandlingar för att Europakommissionen, EU-parlamentet och Europeiska rådet ska enas om en lagskrivning.

Mikaela Zabrodsky och Förläggareföreningen är ganska säkra på att artikel de mer kontroversiella är spikade. Det vill säga att det blir länkskatt och filter.

– Det finns goda förutsättningar att de ska genomföras, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.