Tillbaka

Nu anmäls förlag bakom lånebluffen

2016-11-23
av Niklas Strömberg

Flera skånska kommuner går nu samman i en gemensam polisanmälan mot familjen bakom Frondörförlaget.

Den så kallade lånebluffen upptäcktes förra veckan och ska ha skett genom att familjen bakom förlaget plockat ut lånekort i nio av tio skånska kommuner. Varje månad har de sedan loggat in genom Axiell media, där förlagen själva sätter det pris som biblioteken betalar per boklån, för att sedan masslåna förlagets egna titlar som e-böcker.

Bakom polisanmälan, som lämnades in på tisdagen, står Burlöv, Lomma, Staffanstorp och Svedala kommun. Anmälan riktas mot de vuxna företrädarna bakom Frondörförlaget, som också ska ha tagit ut lånekort för flera minderåriga familjemedlemmar, skriver Sydsvenskan.

I polisanmälan skriver bibliotekscheferna:

"Familjen har hittat ett sätt att bedrägligt använda bibliotekens öppna och demokratiska system där alla kan få skaffa lånekort och var och en kan skaffa lånekort i många kommuner. Vi anser att detta är bedrägeri och vill ha en rättslig prövning."

Enligt Sydsvenskans artikel är föreståndarna för de berörda biblioteken besvikna på Axiell Medias hantering av ärendet.
– Vi tycker egentligen att Axiell Media, som distribuerar e-böckerna och godkänner förlagen, skulle göra en polisanmälan. Det är en besvikelse att de inte går vidare och reder ut det här ordentligt. Men eftersom de inte gör det kommer vi att göra det, säger Göran Schmitz, bibliotekschef i Lomma.

Eva Houltzén, vd på Axiell Media, har tidigare kommenterat företagets val att inte polisanmäla:

– Vi ser till att biblioteken går skadeslösa, men det är ändå via biblioteken man har begått överträdelsen. Det är ett bedrägeri, men juristen tycker att vi ska hantera det affärsmässigt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.