Ny tid för litterär andlighet

New age har fått en nytändning, och det märks även i litteraturbevakningen. Amerikanska LitHub sällar sig nu till de medier som har en husastrolog.

Självhjälpsgenrens bästsäljare har i flera fall varit de samma i åratal. Eckhart Tolles The Power of Now och Rhonda Byrnes Hemligheten slutar till synes aldrig sälja. Men där under bubblar det. Böcker om växters magiska eller medicinska egenskaper, som Hella Nathorst-Böös böcker på häxtema och Elin Unnes Herbariet, och en hel nisch av kokböcker som utgår från tanken att mat är medicin samspelar med de senaste årens allt mer utbredda magiska tänkande.
   Den feministiska och antirasistiska tidskriften Bang har sedan årsskiftet en husastrolog. Twitterkontot Astro Poets, som drivs av Dorothea Lasky och Alex Dimitrov, har nästan 300 000 följare. Duon skriver också månatliga horoskop för kvinnotidningen W. I mars var turen kommen även till den amerikanska prestigesajten Lithub. Med zodiaken som utgångspunkt skriver Randon Rosenbohm om författarskap från skilda tider. Tristan Tzara sägs exempelvis ha varit »en så typisk Vädur« när han för hundra år sedan utvecklade cut up-poesin. Även Maya Angelou och Valerie Solanas sägs vara typiska vädurar, kontroversiella, övertygade och med samma förmåga att bryta ny mark »som en blomma som bryter igenom jorden på våren«.

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS