NYHETSNOTISER nr 05/07

Författarna släpar efter Författarnas löner har stigit med 19 procent i fast penningvärde sedan 1993, enligt en enkät från Författarförbundet. Lönerna för samtliga inkomsttagare har ökat med 3...

Publicerad
Författarna släpar efter

Författarnas löner har stigit med 19 procent i fast penningvärde sedan 1993, enligt en enkät från Författarförbundet.

Lönerna för samtliga inkomsttagare har ökat med 30 procent. Författarnas medianlöner 2004  var 209 000 kronor, men två av tre har andra jobb vid sidan av sin litterära verksamhet.

Översättarna har större inkomst från författandet än från andra verksamheter.

Bonnier Fakta läggs ner

Bonnier Fakta försvinner som imprint och förlagschefen Albert Bonnier blir chef för  .

– Vi slår ihop utgivningen och får en lista med ungefär 40 böcker per år, säger Albert Bonnier. Det gör den till den förmodligen största non fiction-listan i Sverige. Och den ska växa ytterligare.

Bonnier Fakta startades 2002 och har fram tills nu gett ut cirka 50 titlar. Förlaget började som ett dotterbolag i Bonnierförlagen, men blev för ett år sedan ett imprint i Albert Bonniers Förlag. Utgivningen har varit koncentrerad kring det Albert Bonnier kallar ”intellektuella non fiction-böcker”. Den inriktningen ska fortsätta.

– Man blir väldigt sårbar med 10-15 böcker per år. Ett par-tre av dem måste dra iväg och sälja. De år man inte har det, då går man back. Nu blir det en bättre balans, säger Albert Bonnier.

Mp3 standard för nedladdning

Bonnier Audio satsar på nedladdningsbara ljudböcker i mp3-format med vattenmärkning, men utan kopieringsskydd.  Försäljningen kommer igång till våren via de stora nätbokhandlarna.

– Det är viktigt att formatet fungerar i mobiltelefoner som kommer att vara framtidens plattform för ljudböcker, säger Jonas Byström, vd på Bonnier Audio.

Samtidigt har Norstedts skrivit kontrakt med Elib för att distribuera nedladdningsbara ljudböcker i mp3-format. När de största aktörerna valt mp3-formatet för nedladdning av ljudböcker blir det de facto standard i Sverige.

Vad det gäller fysiska cd-böcker räknar Bonniers, Norstedts och Natur & Kultur att behålla det vanliga cd-formatet med tillhörande kopieringsskydd.

– Så länge Lyssnarklubben dominerar ljudboksförsäljningen kommer vi att ha cd-skivan som grund, säger Jeannette Malkan på Natur & Kultur.

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS