Ojämlika löner i Storbritannien

Enligt en ny lag måste alla större brittiska företag redovisa en kartläggning över mäns och kvinnors löner. De brittiska förlagshusens visar på stora löneskillnader – på upptill 30 procent.

Publicerad

»En riktigt tung dag.« Så beskriver David Shelley, vd på brittiska Hachette, den dagen förlagshusets lönekartläggning blev klar. För trots att Hachette har 66 procent kvinnliga anställda, tjänar kvinnorna 29,69 procent mindre i medellön än sina manliga kollegor. Räknar man på medianlön är skillnaden 24,71 procent. David Shelley säger att Hachette ska göra »vad som helst och allt« för att komma till rätta med de ojämlika lönerna, som enligt honom beror på att män sitter på de bäst betalda och högsta positionerna, medan kvinnorna jobbar på lågavlönade. Dessutom jobbar fler kvinnor deltid, går på föräldrapeng eller har obetald tjänstledighet.
Den nya lagen, som trädde i kraft den 4 april i år, kräver att samtliga företag med över 250 anställda årligen ska rapportera median- och medellön för kvinnliga och manliga anställda. Dessutom ska även bonussystem kartläggas.

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS