Tillbaka

Ola Larsmo får kulturpris

2018-03-06
av Carina Jönsson
Foto: Christine Olsson

Författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo tilldelas Natur & Kulturs kulturpris. Prissumman är på 300 000 kronor.

Natur & Kulturs kulturpris har delats ut årligen sedan 1974. Juryns motivering för årets pristagare lyder: ”Ola Larsmo har i sitt författarskap undersökt blinda fläckar i den svenska självbilden, som rasism och fascism, och den svält som tvingat massorna ut i strejk eller över havet till ett annat land, men också utsatta grupper som prostituerade i 1800-talets Sverige”

Till Dagens Nyheter, där Ola Larsmo även är medarbetare, säger författaren följande om utmärkelsen:

– Det här var välkommet. Jag, precis som många författare, letar hela tiden efter möjlighet att frigöra tid för nästa projekt. De här pengarna räcker till mer en ett års skrivande. Kanske nästan två år!

Ola Larsmo debuterade som författare 1983 med kortromanen Vindmakaren. Hans senaste roman Swede Hollow, gavs ut 2016 och gick upp som pjäs på Dramaten förra året. Mellan 2009 och 2017 var Ola Larsmo även ordförande i Svenska pen. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.