Tillbaka

Oväntad ekonomisk räddning

2018-12-07
av Emma Olsson
Tv-programmet Babel hade stor del i Agaats försäljningsframgång, säger Svante Weyler, förläggare Weyler förlag,
Foto: Sara Mac Key

Svante Weyler köpte Agaat innan han läst den. Boken blev en av förlagets stora succéer, och en tillfällig ekonomisk räddning för Weyler förlag.

»Det här kommer att ta lite tid, Svante«. Lektören Lennart Hagerfors hade precis läst ut de 700 sidorna som Svante Weyler hade satt i hans händer.
– Han vet att en förläggare kan få lite ont i magen om en lektör säger att »nu måste du ge ut den här 700-sidiga boken, av en okänd författare«. Det är inte vad förläggare alltid vill höra, speciellt när de inte har några pengar eller väldigt lite pengar, säger Svante Weyler.

Lennart Hagerfors återberättade handlingen i boken, berättelsen om den döende vita sydafrikanska markägarinnan och hennes tjänarinna Agaat.
– Det är ingen busenkel historia. Så småningom tänker man »vafan, det här är en metafor för hela Sydafrika«. Inget är enkelt. Inga hjältar. Jag köpte den, säger han.

Inköpspriset var inte högt, kring 50 000 kronor.
– Marlene van Niekerk hade inget kommersiellt rykte annat än att hon var stor i Holland. Hon skriver på afrikaans och det kan holländare läsa. Hon har en holländsk partner, så hon har en koppling dit. Sedan kom boken ut i USA och England men den hade inte väckt någon uppståndelse. Där hette den också The way of women, en idiottitel när Agaat finns, säger han.

Översättningen blev en kamp. Niclas Wahl tog sig an projektet.
– Han gjorde en makalös översättning. Han lärde sig massor om broderi. Han lärde sig allt om jordbruk i Sydafrika, säger Svante Weyler.

Själva framgången kom med ett tv-program. Författaren Marlene van Niekerk kom till Stockholm, och tv-programmet Babel. Det blev starten på resan mot 18 000 sålda exemplar i inbundet format, och så småningom lika många till i pocket.
– Jag tror att Babel hade en oändligt mycket större inverkan på läsarna då än vad det har nu. Men den där intervjun, den var av det storartade slaget. När Jessika Gedin möter någon som är riktigt jävla bra så blir Jessika riktigt jävla bra, säger Svante Weyler.

I takt med Agaats hemlighetsfulla broderande i boken, växte romanens rykte i Sverige. Den sydafrikanska historien spreds mun-till-mun bland svenska läsare.
– Det är mycket svårare [att sälja] helt utan litterära priser, helt utan officiella grejer, helt utan en historia om framgång. Den riktigt stora framgången av det här slaget är Elena Ferrante, säger han.

Marlene van Niekerk har lovat Svante Weyler ytterligare en bok, en läsbar.
– Hon har skrivit ett par diktsamlingar och romanen Triomf men den är så svart och så jävlig så jag tror inte att den går att ge ut på svenska. Den handlar om en vit familj längst ner på botten. Det är bara brott och incest och sex och alkohol och sydafrikaner tycker att den är skitkul. Närmast oläslig – svenskarna skulle inte fatta, säger han.

Agaats framgång har betytt mycket för Weyler förlag. Den kom dessutom ut i Sverige i samma veva som två andra böcker blev försäljningsframgångar för förlaget. Tomas Bannerheds Korparna, och Ann Heberleins Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Det blev stor skillnad.
– Det regnade in pengar. Dem kunde vi täcka tidigare förluster med och ett par kommande förluster, förklarar Svante Weyler.

I dag ägs Weyler förlag av Natur & Kultur, och Svante Weyler går i pension till årsskiftet.
– Vid en viss punkt känner man att man måste släppa in andra. Det är patetiskt med folk som inte vill sluta. Jag backar sakta ut. Jag blir 65 i höst.

Tror du att du klarar av det?
– Det tror inte min fru, men jag kommer nog att klara av det.

FAKTA

Agaat

Titel: Agaat (Agaat).

Författare: Marlene van Niekerk, Sydafrika.

Förlag: Weyler förlag.

Förläggare: Svante Weyler.

Utgivningsår: 2012.

Antal sålda ex i Sverige: cirka 38 000.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.