Tillbaka

Överraskade av valet

2017-10-05
av Sara Djurberg
Jesper Monthán, förlagschef Albert Bonniers förlag.
Foto: Bonnierförlagen.

NOBELPRISET 2017. På Bonniers överraskas man av Svenska Akademiens val, men när namnet sjönk in korkades champagnen upp på förlaget. Kazuo Ishiguro har gett ut fem böcker på Wahlström & Widstrand. 

Förlagsmedarbetarna var traditionsenligt samlade i ljusgården på Bonnierförlagen när årets Nobelpristagare i litteratur tillkännagavs. Men det dröjde några sekunder innan jublet bröt ut, berättar förlagschefen Jesper Monthán.

– Vi hade problem med att ljudet släpade efter, och sen när vi hörde vem det var tog det lite tid innan namnet sjönk in. Jag tror vi blev lite överraskade att det blev Ishiguro, säger han.

Men han är väldigt glad över valet.

– Det här är jätteroligt. Det är en bra och tillgänglig författare, som många redan läst och uppskattar. Återstoden av dagen är nog den titel flest läsare har hittat.

Förlagschefen sprang direkt till sin dator för att leta upp de fem titlarna som Wahlström & Widstrand gett ut: Begravd jätte, Nocturner, Never let me go, Vi som var föräldralösa och Återstoden av dagen. Den senaste boken är Begravd jätte, som gavs ut 2016.

Albert Bonniers kommer att trycka upp nya upplagor av alla fem titlarna, som troligen kommer att finnas i handeln om en vecka, enligt Jesper Monthán.

– Det handlar alltid om att försöka ha rätt förväntningar när vi bestämmer hur stora tilltryck vi ska göra. Det vi kommer att diskutera under eftermiddagen, säger han.

De böcker som redan finns i lager låses för att sedan delas upp till återförsäljarna enligt ett kvotsystem.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.