Tillbaka

Palatset i konkurs

2012-01-17
av Lars Schmidt
Försöken att rädda barnkultursatsningen Palatset på Riddarholmen misslyckades och driftsbolaget lämnade i dag in en konkursansökan till tingsrätten.– Den finansieringsplan som man har följt har inte fungerat, säger Håkan Söderström, ordförande i stiftelsen Palatset.

Palatset, inrymt i gamla Riksarkivets nyrenoverade lokaler, orkade bara hålla öppet i drygt tre månader. Bland finansiärerna finns Postkodlotteriet och grannen på Riddarholmen, Norstedts.

Verksamheten var tänkt att vila på tre ben: offentlig finansiering, bidrag från näringslivet och privatpersoner samt intäkter från verksamheten. Den sistnämnda delen, i huvudsak biljettförsäljning, skulle enligt planen stå för 60 procent av samtliga intäkter.

– Så här med facit i hand kan man säga att finansieringsplanen skulle varit mycket mer förankrad i verkliga intäkter, säger Håkan Söderström som sent i höstas tog över ordförandeposten i stiftelsen Palatset, huvudman för verksamheten, från Norstedts förra vd Kjell Bohlund.

Förhoppningen var att Palatset skulle ha 200 000 besökare under 2012. Under de tre första månaderna stannade siffran vid totalt 25 000 besökare.

– Men det var det första kvartalet för verksamheten och innan den var etablerat. Då var det inte orealistiskt att sätta den totala besökssiffran för 2012 betydligt högre, säger Håkan Söderström, som sent i höstas tog över ordförandeposten i huvudmannen för verksamheten, stiftelsen Palatset, från Norstedts förra vd Kjell Bohlund.

Norstedts har satsat fem miljoner kronor i verksamheten, pengar som nu riskerar att gå förlorade.

– Vi vet inte hur möjligheten att få tillbaka pengarna ser ut, säger Kerstin Lager, informationschef på KF Media och styrelseledamot i stiftelsen.

Problemet var att det inte fanns ett tillräckligt stort startkapital när Palatset drog igång verksamheten. Därför växte skulderna snabbt.

– Det skulle behövts ganska mycket mer i uppstarten, säger Håkan Söderström.

Driftsbolaget har, enligt Håkan Söderström, skulder på omkring sex miljoner kronor till olika leverantörer, plus en hyra på tre miljoner kronor till Statens Fastighetsverk som äger gamla Riksarkivet.

Håkan Söderström hoppas nu på en fortsättning som stiftelsen och konkursförvaltaren kan förhandla fram med några av de stora bidragsgivarna.

– Vi har fått väldigt positiva signaler från kommunen, landstinget och Kulturrådet. Men ett absolut krav är en hållbar finansieringsplan och en annan ledning för driftsbolaget, säger Håkan Söderström.

Också Kerstin Lager hoppas på en fortsättning. Men några mer pengar är man inte beredd att satsa.

– Det var en engångssumma. Men vi har en styrelseplats och har bidragit med många mantimmar, säger Kerstin Lager.

Rabén & Sjögren har arbetat aktivt med Palatset med bland annat författarbesök och hållit med barn- och ungdomsböcker.

– Det är väldigt tråkigt att Palatset läggs ner. Vi får verkligen hålla tummarna för att vi kan hitta en ny lösning tillsammans, säger Kerstin Lager.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.