Tillbaka

Polis vill censurera läslista

2018-07-04
av Emma Olsson
Polisen vill stryka Angie Thomas The Hate U Give från högstadieelevernas lista.
Foto: Anissa Photography

En polisavdelning i South Carolina har krävt att två böcker ska strykas från högstadiets sommarläslista. Anledningen: de innehåller skildringar av polisbrutalitet.

Det är Angie Thomas The Hate U Give och Jason Reynolds och Brendan Kielys All American Boys, som inte faller avdelningen på läppen, skriver Bookseller.
– Högstadieeleverna är i en ålder när de inte haft så mycket erfarenhet av polisen. Det här är nästan att indoktrinera dem med misstro för polisen. Vi måste stoppa det, sager Johan Blackmon, polisavdelningens talesperson, till lokala News 2.
Han uppger att de fått hundratals medddelanden, både från poliser och från allmänheten om läslistan.
Akademiskt ansvariga i skoldistriktet har nu bett en nytillträdd kommitté att se över listan. De ska också föra samtal med de klagande föräldrarna, samt läraren som valt ut böckerna.
Anmälningarna mot läslistan kan ses mot en bakgrund av den senaste tidens nyhetsrapportering om polisvåld och särbehandling av svarta barn och ungdomar i USA.
Angie Thomas bok vann Waterstones Children´s Book Prize och Amnesty CILIP Honour efter att den publicerats i Storbritannien. Filmatiseringen väntas ha premiär i oktober i år, skriver Vox.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.