Tillbaka

Politiken förvärvar förlag

2017-08-04
av Tove Leffler
Lena Dunham blir en av JP/Politikens nya författare
Foto: Autumn de Wilde

Danska JP/Politiken har förvärvat förlagen Hr.Ferdinand och dess imprits C&K och Don Max. Alla tre förlagen är specialiserade på översatt litteratur.

Förvärvet ger JP/Politiken författarskap som Dan Brown, Elena Ferrante, Stephen King och Lena Dunham. I ett pressmeddelande skriver förlaget att det är del i strategin att satsa på författare med "betydande potential".

– Förlagens ambitiösa satsning på att kombinera det litterära med det kommersiella passar perfekt till Politiken förlag och med de nya förlagen kommer vi att stärka vår position på bokmarknaden, säger förlagsdirektör Lene Juul i pressmeddelandet.

I samband med uppköpte lämnar Hr.Ferdinands ägare Snæbjörn Arngrimsson och Susanne Torpe förlaget och branschen. De fick stora framgångar när de med sitt nystartade förlag förvärvade Dan Browns Da Vincikoden.

"Vi har varit i förlagsbranschen i många år och vi kommer att sakna den, men vi är övertygade om det nu är dags för oss att hitta nya vägar", skriver de i pressmeddelandet.

Chef för de tre förlagen blir i stället Linje Miller som tidigare arbetet som redaktör för översatt skönlitteratur på Politikens förlag.

I slutet av 2016 meddelade JP/Politken att de startar förlaget Polaris i Sverige, med Jonas Axelsson som vd. Polaris första titlar kommer i höst.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.