Tillbaka

Reaböcker från Adlibris upprör bokhandlare

2018-02-23
av Philip Wallin
Instagrambilden som rör upp känslor.
Foto: Instagram

Ett paket med reaböcker från Adlibris som anlände till kund redan i dag, fem dagar före reastarten, har rört upp heta känslor.

–  Adlibris är så stora att det inte spelar någon roll vad de gör, för de får inga påföljder. Det är ett problem, säger Diana Lavesson på Bokhandeln i Laholm.

När Diana Lavesson på fredagen scrollade igenom sitt Instagramflöde och såg att följaren @cupcakemombooks hade lagt ut bilder på ett nyanlänt Adlibrispaket blev hon upprörd. Texten bekräftade nämligen att innehållet var reaböcker, bland annat kokböckerna Budgetrecept och Spiralize it!, som enligt branschens reaöverenskommelse skulle anlända till det lokala postombudet först på reastarten tisdag 27 februari.

– Alla vet att vi fysiska fristående handlare kämpar, så det här är mer än tråkigt. Jag tror inte att det är en slump eller misstag. Jag tror inte det. De ska ha bättre kontroll i så fall, säger Diana Lavesson till Svensk Bokhandel.

När SvB kontaktar Adlibris känner näthandelsjätten inte till händelsen.

– Det ska inte hända, jag har jättesvårt att tro det. Jag har inte hört det från någon annan. Vi håller reaböckerna separat förstås och de har status förhandsbeställd, säger försäljningschefen Sakari Luovio.

Det är inget som är satt i system?

– Nej, absolut inte. Om det stämmer måste det vara ett enstaka misstag.

En kvart efter samtalet ringer Sakaro Luvio tillbaka till Svensk Bokhandel för att bekräfta det han misstänkte.

– Vi hittade kunden och kundnumret. Det stämmer de har fått böckerna för tidigt. Det är ett plockfel, hyllorna på lagret har legat lite för nära reahyllorna och då har man plockat de från en hylla man inte skulle ha plockat ifrån. Felplock kommer nog alltid ske tyvärr, säger han.

Men Diana Lavesson menar att om de fysiska bokhandlarna hade gjort ett misstag genom att börja sälja några reaböcker redan i dag så hade det blivit en annan reaktion. Branschen har sedan länge en praxis med gemensam reastart.

– Hade det varit vi och någon fått reda på att vi sålde rea-böcker i dag hade de stora förlagens sagt: ”nej ni får inte köpa några böcker nästa år för ni sköter inte er”. 

– Jag tror inte att det är felplock till en kund, det förvånar mig väldigt i så fall. Nu låter jag säkert riktigt bitter. Men jag tycker att vi kämpar på och följer reglerna, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.