Tillbaka

Ryskt förlag censurerar Rebelltjejer

2018-11-07
av Emma Olsson
Jesper Bengtsson, Svenska Pen, vill att förlagen tar avstånd mot censur.

Ryska förlaget Bombora strök ett kapitel ur Godnattsagor för rebelltjejer, på grund av HBTQ-innehåll. 

Ryska barn får hålla till godo med 99 rebelltjejer istället för 100.

Enligt rysk lag har förlag rätt att stryka hbtq-relaterat innehåll i barnböcker, eller att märka dem med en 18-årsgräns, skriver SVT Nyheter.
Den ryska utgåvan av Godnattsagor för rebelltjejer ges alltså ut en saga kortare, eftersom berättelsen om transpersonen Coy Mathis saknas.
Berättelsen riskerar att strida mot det ryska förbudet mot ”propaganda för otraditionellt sexuellt umgänge” som vänder sig till unga.

– Det jag önskar är att förlagen tog strid för detta. Det ryska förlaget har gått med på det. Det viktiga är att man inte går med på censur. Men det är svårt. Det är inte alltid författare och förlag vet vad som sker i en översättning, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, till SvB.

Till Reuters säger en av författarna till boken, Francesca Cavallo, att hon är ”djupt sorgsen över det faktum att Coys berättelse blivit borttagen”.

Hon har gett ut världssuccén tillsammans med Elena Favelli, och sedan dess har marknaden sett en hel svans av normkritiska faktaböcker för barn växa ut.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.