Tillbaka

Stabil inledning för Akademibokhandeln

2018-05-09
av Lars Schmidt
Maria Edsman tillträdde som vd 16 april.
Foto: Pressbild

Försäljningen för Akademibokhandeln och Bokus ökade marginellt under årets första kvartal.

– Vi är ändå nöjda, säger koncernens nytillträdda vd Maria Edsman.

Den sammanlagda omsättningen för Akademibokhandeln och Bokus blev 436,5 miljoner kronor, en dryg miljon högre än samma period förra året. De nära oförändrade siffrorna förklaras av utvecklingen för e-handeln respektive den fysiska handeln.

– Vi hade en liten ökning i vår e-handel totalt. Akademibokhandeln.se hade en mycket hög tillväxt, men från låga nivåer, och Bokus hade en stabil ökning. Samtidigt hade Akademibokhandelns fysiska butiker en liten minskning, säger Maria Edsman.

Förskjutningen mot e-handel påverkade marginalerna negativt. Bortfallet kompenserades i viss mån av minskade kostnader och resultatet blev i stort sett oförändrat, minus 11,3 miljoner kronor mot minus 11,2 miljoner kronor.

– Förlust första kvartalet, så ser det tyvärr alltid ut. Det beror på den fysiska bokhandelns säsongsvariationer, säger Maria Edsman.

Hur blir helåret 2018 tror du?

– Oj, ska jag redan veta det? Vårt mål är att skapa tillväxt, sedan beror det på vad som händer i omvärlden, säger Maria Edsman.

Arbetet med att minska kostnaderna fortsätter. Den 1 april stängdes butiken i shoppingcentret Stinsen i Sollentuna, som genom åren gått allt sämre.

Det finns nu 106 butiker i kedjan och i september öppnas två nya. En i Mölndals centrum och en franchisebutik (Killbergs) i shoppingcentret C4 utanför Kristianstad.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.