Tillbaka

Stabilt för tryckta böcker

2018-01-04
av Sanna Svanström
Ett nytt medieklimat har lett till förändringar i kulturjournalistikens inriktning.
Foto: Ola Kjelbye

Försäljningen av tryckta böcker i Storbritannien höll en jämn nivå under 2017 jämfört med året innan. Detta trots att antalet sålda böcker minskade.

Värdet för försäljningen av tryckta böcker ökade med blygsamma 0.09 procent under fjolåret, skriver The Bookseller. Om man betraktar det som en ökning betyder det att försäljningen steg för tredje året i rad.

I slutet av 2017 hade det sålts böcker till till ett värde av motsvarande cirka 17 miljarder kronor i Storbritannien: en ökning med ungefär 15 miljoner kronor.

Samtidigt minskade antalet sålda tryckta böcker med 2,7 procent under året, till 189 miljoner exemplar. Att försäljningsvärdet inte gått ner trots färre sålda exemplar förklaras av en ökning i bokpriserna: 2017 blev ett nytt rekordår för det genomsnittliga bokpriset i Storbritannien, som ökade med motsvarande cirka 2,50 kronor.  

Ytterligare en förklaring till att försäljningsnivån inte sjönk var en stark avslutning på året.

I slutet av 2017 var det flera böcker som fick försäljningssiffrorna att dra iväg, skriver Bookseller. Flera hade nyårstema med ämnen som viktnedgång och träning, som storsäljaren The Fat-Loss Plan av Instagram-kändisen Joe Wicks som gick direkt in på topplistornas förstaplats. Andra titlar som gett försäljningssiffrorna skjuts under 2017 är enligt tidningen Jo Nesbøs Törst, Elena Favillis och Francesca Cavallos Godnattsagor för rebelltjejer och E L James fortsättning på Fifty Shades of Grey-serien, Mörkare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.