Tillbaka

Storytel köper People´s Press

2017-03-02
av Kalle Laxgård
Storytels vd Jonas Tellander.
Foto: Ola Kjelbye

Storytel köper Danmarks fjärde största förlag.

Förvärvet av People’s Press uppgår till motsvarande 97 miljoner kronor.

Förra året köpte streamingföretaget Storytel sin danska konkurrent Mofibo för 125 miljoner kronor. Nu förvärvar företaget sitt första förlag i landet.

– Genom Mofibo har vi en stor tjänst i Danmark men nästan ingen egen ljudboksproduktion på den marknaden. Vi siktar alltid mot att ha en viss del egen utgivning i tjänsten och nu får vi en möjlighet till det, säger Jonas Tellander vd för Storytel.

People’s Press grundades 2002 och ger ut såväl skön- som facklitteratur. I fjol omsatte företaget motsvarande 130 miljoner kronor – med en vinst på 10,5 miljoner – och är därmed landets fjärde största förlag. Sammanlagt jobbar 35 personer på kontoret i Köpenhamn.

– Och under våren kommer Mofibos 25 anställda att flytta in i People’s Press lokaler. Vi hoppas att det ska bli ett roligt ställe för böcker i Köpenhamn, säger Jonas Tellander.

Förlagets grundare Jan Degner och Jakob Kvist kommer att fortsätta leda företagets arbetet.

Utöver People’s Press själva förlagsverksamhet, och möjligheten att utveckla sin ljudboksproduktion, hoppas Jonas Tellander att den växande koncernen ska öka kunskapen internt framöver.

– Kanske kan vi hitta lite learnings mellan våra olika förlag. Lära av varandra och hitta sätt att samordna författarskap och rättigheter.

Enligt Storytels pressmeddelande om affären är företaget lönsamt i Danmark sedan tredje kvartalet 2016.

I fjol köpte ni både Norstedts och Mofibo. Hur ser du på svårigheterna med att växa och integrera bolag i så snabb takt?

– Om man skiljer detta från Massolit, som vi köpte för två år sedan, så är både Norstedts och People’s Press välskötta förlag när vi kommer in. Med en underliggande vinst och kompetenta ledningar. I Norstedts fall får bolaget jobba på självständigt och vi väljer ut vissa delar vi samarbetar med, som ljudboksproduktion. På samma sätt blir det med People’s Press. Vi behöver inte vända upp och ned på något.

Sammanlagt betalar Storytel motsvarande 97 miljoner kronor för ett skuldfritt bolag.

Hur ser du på köpeskillingen?

– Förhandlad mellan två parter som ville få ihop en deal.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.