Tillbaka

Storytel svarar på kritiken

2016-09-02
av Lars Schmidt

Flera förlag är missnöjda med sjunkande ersättning från Storytel och bristen på information om orsakerna.

Nu får de svar.

De svenska ljudboksförlagen har kunnat konstatera att ersättningen per lyssnad bok på Storytel gått ner cirka 40 procent på två år. Då ett och samma Storytel-konto kan användas av flera personer samtidigt har ökad ”tjuvlyssning” bland abonnenterna angetts som en tänkbar förklaring.

I en skriftlig kommentar svarar nu Storytels Sverigechef Märta Langéen för första gången på frågor om hur ersättningen fördelas mellan Storytel och förlagen.

Tjuvlyssningen. Storytel saknar spärr mot att många kan dela samma konto. Men hur utbrett är det? Och går det att göra något åt?

– Vi sätter in fler och fler spärrar för att det inte ska vara möjligt att missbruka tjänsten. Vi säljer personliga abonnemang, men vill man fuska så brukar man kunna hitta ett sätt. Orsaken till att lyssnandet har ökat så mycket handlar däremot inte om så kallad tjuvlyssning, utan om att Storytel har förändrat ett beteende.

Prenumeranter lyssnar mer. Men hur mycket och hur snabbt ökar lyssningen per prenumerant?

– På motsvarande sätt som intäkten per bok minskat med ungefär 40 procent har lyssningen ökat ungefär lika mycket, relativt sett, över en tvåårsperiod. Lyssning och intäkt per bok hänger ihop eftersom vi tillämpar en revenue share modell. Den totala utbetalningen till förlagen påverkas inte utan slås ut på fler titlar, vilket har att göra med bredare innehåll och en bättre tjänst.

Prova på-lyssning är ett sätt för er att locka kunder. Hur stor är den? Och räknas de lyssningarna in i det totala antalet?

– Nej, det påverkar inte antalet lyssningar i beräkning av intäkt per bok.

Att ert utbud växer, betyder det att prenumeranterna också lyssnar på allt fler titlar (som därmed ska dela på intäkterna)?

– Det växande utbudet, speciellt av barnböcker, är förmodligen en av orsakerna till att prenumeranterna lyssnar på fler titlar, men det finns flera skäl till ökningen. Något som vi har noterat är att nya abonnenter ofta lyssnar på någon enstaka bok per månad, medan mer erfarna användare har fått in en rutin med slottar av tid då de alltid lyssnar. Ju mer van man är desto mer lyssnar man.

Hur räknas lyssningen i avtal med mobiloperatörer som Storytel samarbetar med?

– De böcker som lyssnas på genom Telia beräknas och ersätts på samma sätt som annan lyssning.

Hur mycket får Storytel per månad av operatörens intäkt?

– För kunder som faktureras via Telia tar Telia en mindre procent av abonnemangskostnaden. Vi kan däremot inte gå in på detaljer kring våra tredjepartsavtal.

Storytel Originals drar in en allt större del av de samlade prenumerationsintäkterna till era egna bolag. Hur stor ersättning ger ni era egna produktioner i jämförelse med ersättningen till andra förlag?

– Vi följer standard även för egna produktioner. Om vi skulle ha högre ersättning för egna produktioner än andras skulle vi skjuta oss själva i foten eftersom vi är helt beroende av alla förlag som vi samarbetar med.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.