Tillbaka

Svagt år för amerikanska förlagen

2017-06-16
av Carina Jönsson
Den amerikanska förläggarföreningens vd Tom Allen.
Foto: AAP

En ny rapport från den amerikanska förläggarföreningen visar att förlagens samlade intäkter minskade med 6,6 procent under förra året.

Föreningens statistik bygger på inrapporterade siffror från 1 207 förlag, skriver Publishers Weekly. Rapporten visar att förlagens intäkter tillsammans hamnade på motsvarande 124 miljarder kronor förra året, att jämföra med 133 miljarder 2015.

Statistiken visar även att försäljningen gick knackigt för flera av de stora förlagen, endast två av de åtta största uppger att de ökade sin försäljning under förra året. Bäst gick det för mindre förlag med religiös inriktning, som i genomsnitt ökade försäljningen med 8,4 procent. Barn- och ungdomsförlagen gick också fortsatt bra och ökade försäljningen med 3,7 procent.

Sämst gick det för kategorin yrkeslitteratur som tappade 20,8 procent och förlag som ger ut böcker för högre studier, som tappade 13,4 procent.

Senare i år kommer den amerikanska förläggareföreningens utvidgade statistik, där även siffror från förlag som inte rapporterar in direkt till föreningen ingår.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.