Tillbaka

Svensk debut firar framgångar

2018-01-05
av Kalle Laxgård
Lina Bengtsdotter
Foto: Gabriel Liljevall

Brittiska Orion publishing har köpt de engelska världsrättigheterna till den svenska debutanten Lina Bengtsdotters roman Annabelle. Boken har nu sålts till 14 marknader.

Redan under fjolårets bokmässa i London rapporterade SvB om det internationella intresset för Lina Bengtsdotters deckardebut Annabelle.

Sedan dess har boken utsetts till Årets deckardebut under Crimetime Gotland och sålt i över 65 000 exemplar i Sverige. Boken ges ut av Forum och säljs av Bonnier Rights.

Nu har brittiska Orion, en del av förlagsjätten Hachette, köpt de engelska världsrättigheterna. Därmed har Annabelle sålts till 14 marknader sedan Londonmässan i mars 2017.

Annabelle har tagit Europa med storm, och med 14 marknader kommer det här att bli en global utgivningshändelse, säger Ben Willis på Orion publishing i ett pressmeddelande.

Boken utspelar sig i västgötska samhället Gullspång, där Lina Bengtsdotter själv växte upp, och handlar om sökandet efter den försvunna 17-åringen Annabelle.

Under 2017 såles även den svenska debutanten Elisabeth Norebäcks deckare I mitt blod till en lång rad länder

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.