Tillbaka

Svensk styrelsemedlem i FEP

2018-07-03
av Emma Olsson
Mikaela Zabrodsky läser gärna, helst Knausgård.
Foto: Charlie Bennet

Mikaela Zabrodsky, till vardags jurist hos Förläggareföreningen, intar nu en av styrelsestolarna i FEP (Federation of European Publishers). 

FEP ägs av de 28 medlemmarna, de europeiska förläggarföreningarna, och ny styrelse utses vartannat år till högkvarteret i Bryssel. Mikaela Zabrodsky är i dag enda kvinna i det sex personer starka styrelserummet.

­– Det är klart att det känns extra viktigt för mig att vara där, att en av sex är kvinna är inte gott nog, säger hon.

FEP arbetar framförallt med att driva opinion och att föra ut viktiga frågor till beslutsfattare.

Bland frågorna som är hetast just nu, finns dels upphovsrätten i den digitala världen.

– Upphovsrätten möter helt andra utmaningar i den digitala miljön än i den fysiska. Ständig tillgänglighet och oändliga delningar ställer krav på en schysst upphovsrättslig lagstiftning för att rättighetshavarna ska garanteras ersättning för sina investeringar och sina rättigheter, säger hon.
Men det finns också möjlighet för FEP att närma sig frågor som rör yttrandefrihet.

– Det gäller till exempel länder som Ungern och Polen. De respektive förläggarföreningarna i FEP har samma uppfattning i de här frågorna, och i den mån vi kan stötta de nationella föreningarna så gör vi det, säger hon.

En svensk representation i FEP innebär ett större inflytande för svenska Förläggareföreningen.

– Men vi måste hålla ihop för att vara en stark röst. I den mån det finns kulturella skillnader, eller skillnader i rättssystemen, så gäller det att hitta en gemensam nämnare, säger hon.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.