Tillbaka

Tappar nyckelpersoner

2017-03-03
av Sara Djurberg
Tobias Nielsén, vd på förlaget Volante.
Foto: Ylva Sundgren

Olle Grundin och Simon Brouwers lämnar Volante för att starta eget förlag. Enligt Volantes vd Tobias Nielsén är förlaget nu mitt uppe i rekryteringen av nya medarbetare.

Tobias Nielsén startade Volante 2004. Förläggande redaktören Olle Grundin och förläggaren Simon Brouwers har varit med sedan 2011. De senaste åren har företaget vuxit snabbt i både utgivning och omsättning. Förra året omsatte Volante runt 22 miljoner kronor.

Nu väljer de två nyckelmedarbetarna att lämna förlaget. 

– Det har varit en rolig resa att vara med på, men nu vill vi bygga något eget, säger Simon Brouwers. 

Det ligger ingen konflikt bakom, enligt honom.

– Som det ser ut nu kommer vi att fortsätta samarbeta framöver. 

Tobias Nielsén säger att det är ”trist” att de slutar. Volante rekryterar nu fyra nya medarbetare, varav en redaktionschef som tillträder inom kort, enligt Tobias Nielsén. Förlaget ska även samarbeta mer med frilansare.

Bokutgivning står för drygt hälften av Volantes intäkter. Företaget har även föreläsningsverksamhet och startade förra året en bokhandel. 

– Volante har förändrats hela tiden under de år jag drivit bolaget, och kommer att fortsätta göra det. På kort sikt påverkas inget, säger Tobias Nielsén.

Simon Brouwers och Olle Grundin startar nu tillsammans med tidigare SvB-medarbetaren Niklas Strömberg förlaget Mondial, som ska ge ut samhällsdebatterande böcker, reportage och skönlitteratur.

– Tanken är att vi ska jobba med de bästa författarna och ge ut böcker mot en bredare publik än den Volante har, säger Simon Brouwers. 

Sex titlar är planerade till hösten. Under 2018 är målet 20 titlar. Olika typer av utgivningssamarbeten ligger också i planen.

Fotnot: Niklas Strömberg slutade på SvB 22 februari och börjar på sitt nya jobb i mars. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.