Tillbaka

Uppgifter: Amazon till Sverige

2017-10-25
av Kalle Laxgård
Foto: istock photo

Allt fler rykten sprids nu om att Amazon slutligen är på väg att etablera sig i Sverige. Uppgifterna handlar bland annat om att nätjätten söker personal, reklamplats och köper mark i områden för logistikföretag.

Ryktena har florerat flera gånger förut: Att Amazon skulle vara på väg till Sverige.

Men enligt källor till sajten Breakit kan nätgiganten öppna i Sverige inom kort.

Redan för ett par veckor fick sajtens grundare Stefan Lundell information om att Amazon dels söker personer som kan bygga upp en logistikverksamhet i Sverige. Dels att företaget ska ha kontaktat några av Sveriges största mediebolag för annonsutrymme. Tidigare i år köpte företaget även loss domänen amazon.se.

Under en e-handelskonferens Breakit anordnade under tisdagen framkom nya uppgifter, när flera av de inbjudna aktörerna uttalade sig om en eventuell lansering.

Prisjämförelsesajten Pricerunners vd Nicklas Storåkers kommenterade de obekräftade ryktena med att uppgifter han fått från en ”säker källa”, hävdar att de stämmer.

– Man köper liksom inte tre marker i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm och kallar det att man ska bygga datorhallar mitt i logistikcentrum dessutom, säger Nicklas Storåkers till Breakit.

Hur nära förestående en etablering kan vara kan han inte säga.

– Det fick jag ingen uppgift om men vi är inställda på att det ska ske mellan en till tolv månader. Om det är om en månad eller ett år tycker jag är svårt att sia om, säger Nicklas Storåkers.

Enligt uppgifter till Breakit ska en eventuell Sverigesatsning skötas från Amazon i Tyskland, där företagets lager också ska finnas.

Men det finns också de som är mer kritiska till uppgifterna. Under gårdagens konferens ifrågasatte Susanne Najalfi, medgrundare till riskkapitalbolaget Backing Minds, varför Amazon skulle satsa på just Sverige.

– En grej jag inte kan förstå är om man ska sätta upp hela Prime-strukturen i Sverige? Norden är 1 procent av deras omsättning. Hur mycket fokus kommer det att få i så fall? Pratar du med amerikanska investerare så frågar de sig ofta varför de ska gå in i Europa när Kina finns. Här har vi 30 olika länder med 30 olika språk. Så jag undrar om de verkligen kommer köra hela sin retail-modell här, säger Susanne Najalfi till Breakit.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.