Tillbaka

UTLAND: I stormens öga

2006-04-12
av Bo Westlund
Köpenhamn i början av mars. Det är bokrea men de ordinarie storsäljarna är ändå synliga i de flesta boklådorna. Men inte i alla butiker. Barnboken om Muhammed, som indirekt satte i gång den numera världsomspännande konflikten runt de danska satirteckningarna, ligger i vissa områden lika gärna undanstoppad som i försäljningshyllan

Bokhandlaren får en stel min:
- Muhammedboken vidrör en mycket öm punkt. Jag vågar inte ha den framme och vill vara anonym.
Han böjer sig ned och lyfter ut några böcker ur bokhyllan. Bakom dem blottas författaren Kåre Bluitgens bok Koranen og profeten Muhammeds liv.
- Rushdieboken gömde jag likadant. Jag beklagar verkligen att Jyllands-Postens teckningar sårat många människor, säger handlaren. Bokhandeln ligger i stadens utkant och bokhandlaren förklarar sin svåra balansgång mellan att sälja boken öppet eller dolt - eller kanske inte alls - med att en boklåda i stadsdelen Frederiksberg fick rutorna krossade när de skyltade med Satansverserna på sin tid. Något liknande vill inte bokhandlaren utsätta sin personal för. Hellre då ligga lite lågt.
Historien började i höstas när Kåre Bluitgen berättade för en journalist på en privat fest att flera tecknare inte vågade illustrera hans kommande bok av rädsla för repressalier. Med hänvisning till mordet på den holländske filmaren Theo van Gogh, bland annat.
Journalisten skrev och Jyllands-Posten uppfattade rädslan som självcensur vilket mynnade ut i tolv satirteckningar av namngivna tecknare, publicerade den 30 september 2005.
Fyra månader senare, i januari 2006, kom boken ut med anonym tecknare och anonymt tryckeri.
Första fredagen i mars traskar jag gatorna fram i ett snömoddigt Köpenhamn, nyfiken på hur boken exponeras i stadens olika boklådor.
Den stora bokrean är samtidigt inne på sin tredje dag och dominerar bokhandeln helt.
Av olika skäl är det långt mellan skyltexemplaren av Bluitgens bok.
- Vi hade den i fönstret i en vecka. Men sedan tog vi in den, inte för att vi upplevt något hot utan mer för att vi använt sunt förnuft. Vi vill inte utmana för mycket i onödan, säger en bokhandlare.
- Vi har den inte alls, säger en annan. Inte av politiska skäl, men vi tror inte att den säljer i det här området. Men vi tar hem den om någon vill ha den, vilket inte hänt ännu.
- Nej, sådan smutslitteratur har vi inte, säger Abdul Wahid Petersen på Zahra Books, en specialbutik med islamisk litteratur på engelska och danska.
Butiken ligger på Nørrebro och AW Petersen är en dansk imam, född i Sverige av finsk mor och med dopnamnet Reino. Han är 52 år och konverterade till islam för 24 år sedan.
Just återkommen från fredags­bönen berättar han att han tar starkt avstånd från Bluitgens bok, inte minst på grund av författarens förhållande till islam.
- Mannen är uttalad ateist och har läst Koranen med ena ögat stängt eller som djävulen läser Bibeln. Han är bara ute efter att tjäna pengar.
Att andra butiker saluför boken säger sig Petersen inte lägga sig i. Men att Bluitgen haft ett tydligt syfte med sin bok anser han uppenbart:
- Han vill bara svina ner invandrare och muslimer.
På andra håll är det lugnare tongångar. Hos Busck på Köbmagergade gäller "business as usual". Hos Biblioteksboghandeln på Kultorvet syns boken i fönstret för första, och ska det visa sig, enda gången under denna slumpmässiga vandring.
- Vi tycker det är helt naturligt att skylta med den, säger Jörgen Ray och staplar reaböcker:
- Jag tror att mycket av ilskan den kanske kunnat orsaka helt har fokuserats på Jyllands-Posten i stället.
GAD på Strøget behandlar boken som vilken annan bok som helst. Om det inte vore för rean skulle den ha funnits i skyltfönstret mot gågatan.
- Vi har inte haft ett enda hot. Tvärt om upplever vi ett ökat intresse för böcker om islam, säger Claus Boldrup, butikschef. Ett 30-tal islamböcker exponeras på hyllorna.
På butikens Top 20-lista ligger Bluitgens bok tvåa, Hvad er islam av Jørgen Bæk Simonsen, trea och De retfærdige av Martin Krasnik, femma.
Sara Rahmed är butiksanställd hos GAD inne på Hovedbangården. Hon är muslim och härstammar från Syrien.
På sistone har hon därför ofta fått frågan, inte minst från sina muslimska vänner, om vad hon anser om teckningarna i Kåre Bluitgens bok, och svarat att hon inte tycker att de är så hemska till skillnad mot Jyllands-Postens.
Butiken har själv fått bestämma hur de vill exponera boken, som i dagsläget står på översta hyllan mitt i lokalen.
- I början vågade vi inte ha den framme och absolut inte i fönstret. Vi var lite nervösa eftersom vi ligger på Hovedbangården, där många nationaliteter rör sig hela tiden. Därför hade vi den bara inne på lagret, men efterhand som efterfrågan ökade plockades den ut.
Liknande svar ger Maja Hansen hos Politikens Boghal på Rådhusplatsen:
- Det är bäst att inte visa boken i skyltfönstret. Men det är en svår balansgång, vi vill ju samtidigt vara med i debatten.
Butiken ligger i samma hus som tidningen Politiken som har en ägarkoppling till Jyllands-Posten. En vakt från Falck står utanför entrén. De butiksanställda kan inte röra sig lika fritt i huset som förr.
Maja, som jobbat i London innan och jämför med alla bombhoten där, tycker det känns lite hysteriskt med alla säkerhetsrutiner i huset. Dock håller hon ett extra öga efter kvarlämnade väskor eller ryggsäckar.
- Ingen tar hoten riktigt seriöst, men visst ligger butiken utsatt. Skyltfönstren är stora och demonstrationer förekommer regelbundet på Rådhusplatsen.
Nanna Gyldenkærne lägger ännu ett pressklipp på högen bredvid sig. Hon lutar sig bakåt och ler vid anblicken av affischen ovanför skrivbordet, en karikatyr av Kåre Bluitgen som Che Guevara, titulerad "Den evige rebell".
- Många har undrat om vi har hotats, men det har vi inte. Det är viktigt att hålla isär vår bok och Jyllands-Postens satirteckningar, säger hon.
Nanna Gyldenkærne är redaktör på Høst & Søn. Förlaget, grundat 1836, huserar högt under takbjälkarna i centrala Köpenhamn.
Kring Nannas lilla skrivbord har riktlinjerna dragits upp för den bok som indirekt orsakat en storpolitisk världskris med Danmark i fokus.
- Ingen av oss har haft någon kontakt med Jyllands-Posten. Det var deras eget journalistiska projekt.
I dag har förlaget sålt 6 000 exemplar av boken och Nanna Gyldenkærne förklarar att alla dess teckningar blev som det var tänkt.
- Vi var överens om att de skulle visa respekt. Det var Kåres krav att Muhammeds ansikte skulle vara tecknat i enlighet med vår tecknartradition, säger Nanna Gyldenkærne och understryker att hon personligen aldrig har trott att det var något att vara rädd för i förhållande till boken.
Nanna Gyldenkærne minns sin spontana reaktion när hon såg Jyllands-Postens teckningar. Särskilt de två som antyder att hela den förutvarande historien, att författaren hade svårt att få tag i tecknare, skulle vara ett pr-trick av Kåre Bluitgen själv. Dem roades hon mycket av.
- Vore det sant måste man ju säga att vår tajming var väldigt dålig. Vid den tiden var det ännu fyra månader kvar innan boken skulle ges ut.
Före jul diskuterade alla inblandade den verklighet som boken skulle utkomma i, en verklighet som då var mer fredlig än den blev i slutet på januari 2006.
- Vi kunde inte i vår vildaste fantasi föreställa oss vad som sedan skulle hända, säger hon och glädjer sig åt att de kunde följa den ursprungliga planen till punkt och pricka, både när det gäller text, teckningar och utgivningsdag.
- Min hållning har hela tiden varit att det enda riktiga var att utge boken som planlagt. Om vi ändrat på det skulle vi bara ha bidragit till att förstärka diskussionerna om självcensur. Jag kan precis se rubrikerna: "förlag drar in planlagd bok av fruktan för islamister". Om vi ändrat på utgivningen kunde det också ha uppfattats som om vi satte frågetecken kring vår egen bok och inte stod hundra procent bakom den, vilket vi gör.
Arbetet med boken har givit Nanna Gyldenkaerne och förlaget viktiga lärdomar.
- Det har varit mycket viktigt för oss att det inte finns några fel i den, så att vi kunde känna oss säkra på innehållet.
Med all uppmärksamhet från pressen har det också varit viktigt att hela tiden tänka framåt: vad blir morgondagens frågor och hur förbereder man sig på dem?
- Exempelvis var det till stor hjälp att vi tidigt fick recensioner av boken översatta till engelska så att vi kunde maila dem till utländska journalister och därmed förebygga missförstånd om bokens innehåll. Det har ju varit väsentligt för oss att visa att boken inte på något sätt är polemisk utan är tänkt som ett upplysningsprojekt.
Bilderna av brinnande danska flaggor chockade Nanna, men bilderna av de brinnande ambassaderna var ändå värst:
- De är för mig den avgörande symbolen på att länderna trots oenigheter önskar att upprätthålla en dialog. Dessutom är det tragiskt att de människor som satte eld på flaggor och ambassader inte själva har sett de teckningar de demonstrerar emot.
Hemma på Nørrebro sitter författaren och tycker att allt känns mycket märkligt.
46-årige Kåre Bluitgen är utbildad lärare och journalist. Som författare debuterade han med romanen Ernesto 1987. Totalt har han utgivit cirka 50 titlar på olika förlag genom åren, allt från romaner, barn- och fackböcker, till noveller och essäer.
2003 fick han danska PEN:s yttrandefrihetspris med motiveringen "det mod han visade med boken Til gavn for de sorte och den efterföljande debatten."
Han berättar att han inte alls känner sig ansvarig för den uppkomna situationen och att syftet var att skriva en bok som kunde öka kunskapen bland barn och unga om islams ursprung eftersom det bor många muslimer i hans kvarter.
- Så slutar det med att fanatiker vänder på allt i sina försök att skapa hat och intolerans. De danska imamerna är de som mest fruktar att integrationen lyckas, eftersom de då skulle mista sin makt. Särskilt över de unga, säger han.
Kåre Bluitgen började skriva på sin Muhammedbok för tre år sedan. För stunden upptas tiden med att skriva en lättläst utgåva av koranen för vuxna.
Att danska imamer eventuellt skulle ha invändningar mot detta bryr han sig inte om.
- Religösa fundamentalister ska inte få bestämma spelreglerna för vad andra ska få skriva. Men som tur är, är de långtifrån representativa för de danska muslimerna, säger Kåre Bluitgen.

Fotnot: Att en bokhandel skulle ha blivit utsatt för skadegörelse i samband med Satansverserna har inte gått att få bekräftat av vare sig polis eller människor i dansk bokbransch. Händelsen är antingen en sköna eller nedtystad av berörda personer

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.