UTLANDSNOTISER nr 05/07

Kursböcker ökar på nätet[världen] Amazon Marketplace och andra e-handelsplatser har förändrat hur studenter köper andrahandskursböcker. Amazon Marketplace är nu det populäraste stället att köpa...

Publicerad
Kursböcker ökar på nätet

[världen] Amazon Marketplace och andra e-handelsplatser har förändrat hur studenter köper andrahandskursböcker. Amazon Marketplace är nu det populäraste stället att köpa begagnad kurslitteratur i Storbritannien. 29 procent av studenterna köpte sin senaste andrahandskursbok där, enligt en undersökning från Shift Media. Fortfarande köpte en fjärdedel andrahandsboken från en vanlig kursbokhandel eller annan traditionell bokhandel. Ytterligare tio procent handlade böckerna på auktionssajten Ebay.

– När allt fler studenter hittar dessa sajter och lär sig hur enkelt det är att sälja böcker på detta sätt kommer andrahandsmarknaden att växa. Vilket är ett växande problem för förlagen, säger Jane Powell, chef för Shift Media.

Källa:The Bookseller.

Protest mot fri forskning

[EU] 42 akademiska för­lag och tio branschorganisationer protesterar mot EU-kommissionens strävan att göra forsknings­publikationer fritt tillgängliga på nätet.

Välkända akademiska förlag som Springer Science, Blackwell Publishing, Cambridge University Press, och Elsevier har skrivit under ett upprop för att stoppa kommissionens förslag att forskningspublikationer från EU-finansierade projekt ska vara fria på nätet sex månader efter publicering.

Förlagen hävdar att fortfarande tolv månader efter publicering har vetenskapliga artiklar 40 till 50 procent av sin försäljning framför sig.

EU-kommissionen planerar att satsa 60 miljoner euro under 2007 och 2008 för att fritt sprida forskningsresultat på nätet. Även moms på vetenskapliga publikationer ska utredas.

Källa: EU-kommissionen, STM Publishing Association

Flört med bloggare

[USA] De stora amerikanska förlagen tar fram nya verktyg för att synas på bloggar och communitys. Så  nu kan bloggare enkelt lägga upp HarperCollins och Random Houses böcker i blädderbar elektronisk form på sina egna sidor.

– Det är vårt senaste marknadsföringsverktyg som vi har utvecklat för att marknadsföra våra titlar för MySpace-generationen. Vi utökar vår räckvidd utanför HarperCollins sajt till communitys, bloggar och författarsajter som många potentiella kunder besöker, säger Brian Murray på HarperCollins.

Hos HarperCollins i USA är det  än så länge bara ett litet urval av titlar som går att bläddra i, medan Random House har gjort över 5 000 titlar, både nyheter och backlist, sökbara och blädderbara. Hos RH finns det även en länk till en e-handelssida.

Källa:The Bookseller

Fantomen nej – Manga ja

[USA] Serieromaner (graphic novels) passerade förra året för första gången vanliga seriealbum och serietidningar i omsättning i USA och Kanada. Under 2006 ökade försäljningen av serieromaner med tolv procent till 2,3 miljarder kronor, enligt det amerikanska mätföretaget ICv2.

Vanliga seriealbum och serietidningar omsatte cirka 2,17 miljarder kronor. Hela den amerikanska serieboksmarknaden omsatte 4,5 miljarder kronor.

Två tredjedelar av försäljningen av serieromaner skedde i den vanliga bokhandeln. Resten såldes via renodlade serieaffärer.

I begreppet serieromaner ingår mangan som i sig omsatte mellan 1,2–14 miljarder kronor.

Det som driver marknaden för serier i bokformat är mangans snabba tillväxt, fler kvinnliga läsare, att serieromaner  börjar accepteras som litteratur och ökad exponering  i tv av serieromaner.

Källa: Publishers Weekly, ICv2

Random House tar Virgin Books

[storbritannien] Världens största engelskspråkiga förlagsgrupp, Bertelsmannsägda Random House, köper 90 procent av det brittiska förlaget Virgin Books. Ägaren till Virgin, Richard Branson, kommer att behålla tio procent av Virgin Books som RH kommer att lansera över hela världen.

Köpet är en direkt bekräftelse på brittiska RH:s nyligen offentliggjorda strategi där förlagsgruppen delas upp i två separata förlagshus, CHA och CCV, för att kunna expandera bättre.

Ett av dessa, CCV, – med förlagsnamn som Jonathan Cape, Chatto & Windus, Harvill Secker, Vitage och Pimlico – kommer att fokusera på nya uppköp. Det är också här Virgin Books kommer att placeras.

Köpet av Virgin Books ger RH en marknadsandel i Storbritannien på 15,7 procent, strax bakom Hachette Livre som har 16,4 procent av marknaden.

Källa: Bookseller/Booktrade.info

Piratböcker på E-bay stoppas

[indien] Ebay, världens största e-handelssajt, måste hädanefter hålla sina auktioner rena från piratkopierade e-böcker. Det är resultatet av en dom mot auktionssajten.

Det var Harry Potters upphovskvinna, J.K Rowling, som stämde Ebay vid en domstol i Indien. Säljare har auktionerat ut Harry Potter i elektroniska upplagor på Ebays indiska sajt, fastän JK Rowling aldrig har släppt några elektroniska upplagor om den populära magikern.

Domen får långtgående konsekvenser för Ebay som nu är skyldigt att hålla rent från piratkopierade böcker på sina auktionssajter runt om i världen.

Källa: Times Online

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS