Tillbaka

Vem får kalla sig författare?

2009-04-21
av Nils Pennlert
Mats Söderlund, ordförande SvFF och författare: – Det är en klockren samvetsfråga. Du kan kalla dig författare i samma ögonblick som du själv känner att det är sant. Vare sig det inträffar lång...

Mats Söderlund, ordförande SvFF och författare:
– Det är en klockren samvetsfråga. Du kan kalla dig författare i samma ögonblick som du själv känner att det är sant. Vare sig det inträffar långt före eller långt efter du publiceras i bokform.
Johanna Ögren, Bokhora.se:
– Det finns tydliga regler för när man får kalla sig författare men jag tycker man kan tänja på två utgivna böcker-regeln. Författare är snarare ett tillstånd än något man kan mäta sig till.
Ida Jessen, författare:
– Det måste vara en temperamentsfråga. Jag började presentera mig själv som författare först då jag fått Statens Konstfonds treåriga stipendium, åtta år efter debuten. Jag missunnade de som sa det så rättframt efter sin första bok. De måste veta att de skriver bra böcker, tänkte jag.
Ola Larsmo, författare:
– Formellt ska man ha gett ut två böcker för att söka till Författarförbundet, vilket är ett bra minimikriterium. Men det är betänkligt att folk i media alltid beskrivs som författare och det ena och det andra, som om det inte var ett riktigt yrke: författare och artist, författare och journalist, författare och lindansare... Antingen är det yrke, som ställer vissa professionella krav på sin utövare, eller så är det inte det.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.