Tillbaka

”Vi kan inte exkludera någon”

2017-10-11
av Carina Jönsson
Juergen Boos, vd för Bokmäsan i Frankfurt, på invigningen för förra årets mässa. Då var det Frankrike som var gästland.
Foto: Marc Jacquemin/Frankfurter Buchmesse

FRANKFURT. Under tisdagen invigdes årets upplaga av bokmässan i Frankfurt. Under en presskonferens avfärdade mässans vd Juergen Boos påtryckningar om att förbjuda aktörer på grund av deras åsikter.

I Sverige har Nya tiders deltagande på Bokmässan utgjort en av det senaste årets mest omfattande yttrandefrihetsdebatter. Men diskussionen om att inkludera politiskt extrema aktörer att ställa ut på bokmässor är knappast unik för Sverige.

När Frankfurtmässan invigdes deltog mässans vd Juergen Boos i ett panelsamtal. Där tog han bland annat upp de påtryckningar som ledningen mottagit under året om att stänga högerextrema utställare ute, skriver Publishing Perspectives.
– Vissa har bett oss att göra oss av med vissa utställare men vi kan inte exkludera någon. En idé försvinner inte om du förbjuder den. Vår uppgift är att komma på bättre historier, sa Juergen Boos.

Han deltog även i Bokmässans arbete i fjol för att ta fram en ny policy för yttrandefrihet och vem som skulle få ställa ut, efter fjolårets konflikt kring Nya tider.

I sitt framförande under Frankfurtmässans invigning gick han även till attack mot falska nyheter och de som sprider dem – ”de bryter ner vår demokrati”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.