Tillbaka

Vill skapa läsråd med näringslivet

2018-06-28
av Emma Olsson
Läsandet kan stärkas med bokbranschens stöd.
Foto: Wikimedia Commons

Läsdelegationen, med Katti Hoflin i spetsen, har lämnat sin utredning till regeringen. Ett förslag är att bereda näringslivet plats i ett läsråd, som ska ha övergripande ansvar för lässatsningar.

Det föreslagna Läsrådet ska bestå av representanter för kulturlivet och utbildningssektorn, organiseras kring Läsambassadören och även bjuda in näringslivet.

– Vi konstaterar i vårt arbete att alla krafter måste till. Och det måste till en ansvarig part, säger Katti Hoflin, utredningens ordförande och kulturchef i Västra Götalandsregionen.
Men bokbranschens eventuella bidrag är ännu inte utmätt. Delegationen har inte presenterat konkreta idéer till samarbetsformer med bokhandel och förlag.

– Vi vill inte bestämma hur det ska se ut, det är något vi måste arbeta fram tillsammans, säger Katti Hoflin till SvB.
Redan idag finns samarbeten där förlag och bokhandel är involverade, till exempel i Läslov vecka 44, som startats av den ideella föreningen Läsrörelsen.
Andra satsningar som utredningen nämner är Läskickar, som riktar sig till fotbollstjejer mellan 6 och 13 år i Östergötland, där förlagsvärlden samarbetar med idrottsaktörer.
I Tyskland finns Stiftung Lesen som arbetar både med barn och vuxna, och sammanför bland annat förlag och mediaföretag med olika samhällsinstitutioner.

I utredningen, som nu går på remiss, finns även förslag om att stärka skolbiblioteken, bland annat genom att utreda ifall frågan om bemanning ska bli lag.

Delegationen bakom utredningen vill också se ett läsfrämjandelyft hos folkbibliotekarier, samt att läsning och litteratur ska bli obligatoriskt på förskola och i fritidshem genom läroplanerna.

Utöver Katti Hoflin bestod delegationen av Ann-Helén Laestadius, författare och journalist,

Johan Unenge, författare och illustratör, Martin Widmark, författare, Monica Widman-Lundmark, förbundssekreterare i ABF, Nisha Besara, tidigare vd för Unga Klara, samt Ulf Fredriksson, docent vid Stockholms universitet.

Dock inga representanter för bokbranschen.
– Vi har träffat Förläggareföreningen och andra för att se vad de har för inspel, säger Katti Hoflin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.