Tillbaka

Ytterligare avhopp från Akademien

2018-11-07
av Kalle Laxgård
Foto: Carlo Pelagalli

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien. Hon är en av dem som i våras röstade för att ledamoten Katarina Frostenson ska få stanna kvar.

Jayne Svenungsson tillträdde på stol nummer 9 för ett år sedan, i samma veva som skandalen som skakat Svenska Akademien bröt ut.

”Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde”, skriver hon i ett uttalande.

Under året har fyra av ledamöterna begärt formellt utträde ur Svenska Akademien. Ytterligare tre har valt att lämna det dagliga arbetet.

I sitt uttalande skriver Jayne Svenungsson att hon återgår till sin tjänst som teolog och religionsfilosof vid Lunds universitet på heltid.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.