Rysaren Liber Distribution

Det faktum att Liber Distribution (LD) är till salu får inte någon branschaktör att reagera med någon större entusiasm. LD är en gammal distributionsanläggning med framtiden bakom sig. Dess ä...

Publicerad

Det faktum att Liber Distribution (LD) är till salu får inte någon branschaktör att reagera med någon större entusiasm. LD är en gammal distributionsanläggning med framtiden bakom sig. Dess ägare, Bridgepoint Capital, en riskkapitalförvaltare, är kortsiktiga ägare som nu släpper LD för att det inte tillhör kärnverksamheten, läromedelsförlagen, och för att det inte går att förädla. Man bjuder ut fastigheterna för sig eftersom de har ett reellt värde och försöker bjuda ut LD för sig. Men ingen branschaktör har bjudit på företaget eftersom det inte finns något av bestående värde i LD.

Värdet är de kontrakt man har med olika förlag. I det här fallet först och främst Norstedts Förlagsgrupp och Liber Läromedel. Liber Läromedel kan få ett par friare men dessa behöver bara vänta ut försäljningen och få Liber »gratis«.

Alla vet att Norstedts har ett korttidskontrakt och att risken är överhängande att de kommer att lämna Liber inom kort. Norstedts ägare, KF, ska i vår besluta sig för om de ska söka en gemensam lösning för koncernens logistik eller inte. En koncerngemensam lösning innebär att man tar sina mediaföretag - Akademibokhandeln, Bokus och

Norstedts Förlagsgrupp - och slår samman dess logistikhantering. Till exempel i Coop:s logistikcenter i Bro norr om Stockholm.

Eller så försöker de köpa in sig i Förlagssystem (FS) som ägs av Bertil Wahlström och Natur & Kultur (40 procent). De har försökt det tidigare och fått nej.

Och så är läget just nu.

FS vill gärna ha med sig Norstedts Förlagsgrupp i sin nya anläggning som ska stå klar inom ett par tre år. Men då bara som hyresgäst. Här kan ett mycket raffinerat spel utvecklas under våren.

KF har i grova drag fyra möjligheter utöver att köra i egen regi. KF kan:

  •  låta Norstedts ligga kvar på Liber under nya ägare. Men det är inte så intressant eftersom KF behöver lösa frågan för samtliga sina bolag.
  •  hyra in sig på FS. Det vill man helst inte.
  •  köpa in sig i FS. Det får man inte.
  •  gå samman med Bonniers.

Det sistnämnda ser i förstone ut som ett helt omöjligt val. Det tror inte jag.

Det är sant att KF, och för den delen, alla andra större konkurrenter till Bonnierförlagen inte kan eller vill gynna Samdistribution.

Om inte...Bonniers med Maria Curman vid rodret är kapabla att lösa upp den här frågan. Curman vill för allt smör i Småland inte hamna vid sidan av med Samdistribution »isolerat« i Rosersberg, utan möjlighet att påverka utvecklingen.

Hon äger, vilket visat sig i ett par stora och överraskande affärer de senaste åren, stor strategisk klokhet och förmåga att söka och hitta lösningar utanför det förväntade.

Om hon släpper det kortsiktiga perspektivet och tittar mer långsiktigt så kan hon säkert tänka sig att lägga ner Samdistribution och i stället bygga upp en gemensam distributionsjätte ihop med KF.

Då skulle Sverige få två stora distributionsjättar och en kamp om marknaden. Och Bonniers kan påverka agendan.

Jag tror att bara det faktum att en sådan här affär i dag är tänkbar i folks fantasi är till KF:s fördel.

Förlagssystem säger nej till KF som delägare. KF har frågat flera gånger och fått nej. Men kommer FS ägare Bertil Wahlström att göra det om det innebär att FS får en stor, större, konkurrent än om KF går in i Förlagssystem? Jag är inte så säker på det.

Det är i sådana här lägen jag verkligen vill vara flugan på väggen.

Powered by Labrador CMS