Tillbaka
2018-10-12

Slåss för romance

Det är dags att ta romance på allvar och krossa fördomarna mot genren. Det anser Romanceakademin. SvB tog rygg på de fyra grundarna under akademins fjärde framförande någonsin inför publik – i Storytels monter under Bokmässan.

Carina Jönsson

Det är några minuter i tre på eftermiddagen och Pamela Schultz Nybacka, doktor i företagsekonomi, ansvarig för förlagskunskapen vid Stockholms universitet samt lektor vid Södertörns högskola, sneglar allt mer nervöst på klockan. Hon är fortfarande den enda av de fyra grundarna på plats i Storytels vita och orange bokmässemonter.
   Plötsligt dyker de en efter en upp ur det trånga folkmyllret och tar plats i båset där samtalet ska äga rum. Utanför sitter publiken med hörlurar på sig, det enda sättet att kunna fånga upp samtalet.
    – Det är skönt när man har sina homies med sig, säger Pamela Schultz Nybacka innan hon kliver in i båset för att tillsammans med sina kollegor förklara vad Romanceakademin är och varför den startats.
   Ganska omgående ger Anna Frankl, litterär agent på Nordin Agency, svar på en av anledningarna från båset:
    – Vårt syfte är att främja romance-läsandet i Sverige – både läsandet och skrivandet. Vi försöker lyfta fram författarskap och öka kunskapen för att krossa fördomarna.
   Hon får medhåll av författaren Simona Ahrnstedt:
    – För mig har romance blivit en politisk och feministisk gärning. Det finns ett slags förakt för hur man ser på kvinnligt kodad underhållning.
   Det har gått nästan exakt två år sedan hon, Sveriges romance-drottning nummer ett, kontaktade Pamela Schultz Nybacka efter att ha hört henne prata om genren i podcasten Bildningspodden.

De två bestämde träff, berättar Pamela från scenen. Hon hade då under en tid burit på en idé om hur man skulle kunna lyfta fram romance genom en akademi.
    – Jag tänkte att om Simona och jag klickar så kanske jag kan berätta om min fantastiska idé. Och vi klickade – minst sagt. Och vi visste exakt vilka krafter vi ville ha med oss och det var Ebba och Anna [Ebba Östberg, förläggare på Forums romance-förlag Lovereads, och Anna Frankl, litterär agent på Nordin Agency, reds anm.]. När vi fyra träffades och satte i gång de här samtalen hände något magiskt.
   Kvartetten hade sitt första sammanträde i oktober 2017. De lanserade Romanceakademin bara några månader senare. Storytel-framträdandet är deras fjärde offentliga samtal.
    – Vi har stora visioner och planer och tankar. Vi skulle vilja dela ut priser så småningom, vi skulle vilja göra workshoppar, anordna skrivarskolor, säger Simona Ahrnstedt.

I Sverige börjar romance nu att etablera sig på allvar. Länge var Simona Ahrnstedt den enda som gav ut böcker i genren – så är det inte längre.
    – Det är en genre som de flesta svenska förlag jobbar med i dag, antingen med en titel här och där eller mer dedikerat, säger Ebba Östberg.
    – I USA är det den största skönlitterära genren, som drar in över en miljard dollar per år. Och det som är så inspirerande med businessdelen där är att det är en helt och hållet kvinnodominerad bransch. Det är kvinnor som är förläggare, förlagschefer, författare, läsare och bokhandlare. Det är kvinnliga journalister som bevakar genren och så vidare, fortsätter hon.
   Från scenen återkommer de fyra grundarna till fördomarna mot romance. Som att genren skulle vara sexistisk. När det är precis tvärtom, säger Simona Ahrnstedt.  
    – Det här är en genre som är väldigt progressiv när det gäller att skildra personer som inte tillhör normen, för all del kvinnor, men även personer av färg, personer från olika kulturer, olika religioner och personer med olika sexuell läggning. Det här är böcker där den typen av personer tar plats – och det här tycker jag är viktigt – får lyckliga slut. Det är så fruktansvärt starka budskap.

Efter samtalet går vi ut i Gothia Towers foajé för att byta några sista ord och fotografera. Jag frågar vilka reaktioner Romanceakademin har fått.
Anna Frankl:
    – Jag upplever inte att vi har fått några negativa reaktioner. Jag tror att nästan alla i branschen känner till att man har ett sämre omdöme kring kommersiell litteratur, oavsett om det är romance, deckare, feelgood eller barn- och ungdomslitteratur. Det vi säger är inte kontroversiellt, det är bara att vi säger det lite högre än andra!


TRE SAKER...
som utmärker romance:

Skrivs framför allt av kvinnor, om kvinnor och för kvinnor (men även män läser och skriver).

Handlar om relationer i allmänhet och kärleksrelationer i synnerhet.

Har alltid lyckliga slut.

 

Romanceakademin

Startades: I oktober 2017. Lanserades i februari 2018.
Grundare: Pamela Nybacka Schultz, doktor i företagsekonomi, ansvarig för förlagskunskapen vid Stockholms universitet samt lektor vid Södertörns högskola. Anna Frankl, agent och delägare på Nordin Agency. Ebba Östberg, förläggare på Forum, ansvarig för dess romanceförlag Lovereads. Simona Ahrnstedt, författare och senior advisor och ambassadör på Lovereads.
Syfte: Att främja romance i Sverige, både läsande och skrivande, lyfta fram författarskap samt öka kunskapen och krossa fördomar. Detta genom att delta i samtal och debatt, anordna event och så småningom workshoppar och prisutdelningar.

2019-02-14

Lönerna i branschen – listorna 2019

Varje år undersöker SvB löneutvecklingen i branschen. Underlaget består av cirka 700 personers löner verksamma inom förlag, bokhandel, distribution och agenturer.

SvB

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera