Supervalåret är här!

Att det i år hålls två politiska val och att 2014 därmed kallas »supervalår« har varit omöjligt att undgå. Mer eller mindre substantiella politiska debatter rasar med full fart i tidningar, radio, tv och sociala medier. (Det sistnämnda ska man för övrigt hålla sig borta från om man inte vill få ett smärre nervsammanbrott varje dag.) Det är även »supervalår« i bokutgivningens värld.

Publicerad

Att det i år hålls två politiska val och att 2014 därmed kallas »supervalår« har varit omöjligt att undgå. Mer eller mindre substantiella politiska debatter rasar med full fart i tidningar, radio, tv och sociala medier. (Det sistnämnda ska man för övrigt hålla sig borta från om man inte vill få ett smärre nervsammanbrott varje dag.)

Det är även »supervalår« i bokutgivningens värld.

Under våren har bland annat två före detta partiledare gett ut titlar: Maud Olofsson har tillsammans med Catharina Håkansson Boman skrivit sina memoarer Jag är den jag är (Wahlström & Widstrand) och Ingvar Carlsson har delat med sig av sina erfarenheter i Lärdomar: personliga och politiska (Norstedts).

Nu intensifieras utgivningen. Ju närmare vi kommer 14 september, desto fler politiska böcker prånglas ut. I den här katalogen finns det både politiska memoarer, som Thomas Bodströms Det man minns (Norstedts)

och Ulf Adelsohns Med liv och lust (Norstedts), ett knippe debattböcker och ett stort antal granskande reportageböcker som förlagen vill ska påverka agendan inför riksdagsvalet. Som Svante Axelssons Försö: tio hoppfulla

perspektiv på klimatkrisen (Ordfront) och Yvonne Hirdmans Vad bör göras? Jämställdhet och politik under femtio år (Ordfront). David Qviström skriver om migrationspoli­tikens moderna historia i Nyttiga människor (Natur & Kultur) och Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman om svensk vapenexport och hemliga spionoperationer i Saudivapen (Albert Bonniers förlag). Dessutom kommer Thord Eriksson med en bok om äldrevården i Sverige och välfärdens framtid i Folk dör här (Natur & Kultur).

Två författare som med all säkerhet kommer att få genomslag i valupptakten och som borde vara givna i morgonsofforna är Michaela Möller och Anders Rydell. I Broilers: de nya makthavarna och det samhälle som formade dem (Norstedts) berättar de om åttiotalisterna i politiken, med Gustav Fridolin och Annie Lööf som de främsta namnen.

Det går att fortsätta att rabbla politisk litteratur, men för dem som vill använda semestern i hängmattan för att koppla bort röstfiskare kommer det faktiskt även en del andra böcker i sommar.

De titlarna följer ungefär samma mönster som den vanliga sommarutgivningen. Med spänningsromaner, feelgood och några somriga matlagningsböcker. Där ser man för övrigt att den gröna trenden fortsätter, med några vegetariska kokbokstitlar.

Även de kan i och för sig ses som ett politiskt statement!

Powered by Labrador CMS