Tillbaka

Brombergs stoppade bok efter påtryckning

2017-08-21
av Tove Leffler
Så här såg annonsen i Vårens böcker 2017 ut.

Brombergs förlag har valt att stoppa en bok skulle kommit i våras. Detta efter press från kriminella, rapporterar Medierna i P1.

I SvB:s katalog Vårens böcker 2017 finns ett debutantporträtt signerat Ann Törnkvist. Där står att hennes bok Följ fucking order: ett reportage om Södertäljemaffian, skulle komma ut på Brombergs förlag i mars i år.

Boken handlar om det maffialiknande Södertäljenätverket och bland annat om gängledaren som i dag sitter fängslad på livstid för anstiftan till flera mord. Första upplagan var tänkt att tryckas i 6 000 exemplar, vilket är mycket för en fackboksdebutant.

Men Följ fucking order: ett reportage om Södertäljemaffian, kom aldrig ut.

Enligt journalisten och författaren Ann Törnkvist började problemen med utgivningen då hon innan boken skulle gå i tryck fick reda på att den fängslade gängledaren, som hon intervjuat till boken, inte uppskattade vissa delar av boken.

– Kortfattat hade han stora problem med ett kapitel i boken. Han ville att det skulle bort, säger Ann Törnkvist till Medierna.

Ann Törnkvist bestämde sig då för att ta kontakt med honom och berättade detta för Dorotea Bromberg, som beslutade att förlaget inte längre skulle ge ut boken.

– Jag samtalade med mina kollegor och med min styrelse och den 14:de december meddelade jag att vi avstår från utgivningen på grund av säkerhetsfrågan, säger Dorotea Bromberg i Medierna.

Ann Törnkvist kom, efter förhandlingar, överens med Dorotea Bromberg om att hon skulle få ett förskott på 110 000 kronor. Hon fick även tillbaka rättigheterna till det svenska manuset, som de hade haft ensamrätt på i 18 månader. Det har hon nu skickat till ett antal andra förlag.

– Jag har ganska stor förståelse för att ett litet förlag känner att de inte kan värja sig mot eventuella repressalier, men jag fick inte tid på mig att ta reda på hur allvarlig situationen var. Som jag sade i inslaget handlade det mer eller mindre om ett enda kapitel i boken som gängledaren tyckte förolämpade hans heder, skriver Ann Törnkvist i ett mejl till SvB. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.