Tillbaka
2009-11-20

Vem vill köpa ett enstaka kapitel?

»Vi måste lära av skivbranschens misstag« – det är ett återkommande uttalande när man pratar digital bokutgivning; både e-böcker och ljudböcker. Men vad kan bokbranschen konkret lära av kollegorna i musikindustrin?

Anders Thoresson

n Greiff, vice vd på Elib:

– Det finns en fundamental skillnad mellan bok- och skivbranschen. Låtarna på en skiva går att sälja styckvis. Men det är knappast någon som vill köpa ett enstaka kapitel ur en bok. Det gör att mikrobetalningar inte är ett alternativ för vår bransch, och det är ju dem som ofta lyfts fram som skivindustrins lösning. Möjligen skulle man kunna tänka sig noveller i ljudboksformat.

Däremot tycker han att det finns en del i skivindustrins ändrade förhållningssätt till kunden som är vettigt att ta efter. Som att sluta kopieringsskydda skivor:

– Med kopieringsskydden blev de köpta skivorna bara krångliga att använda, medan det man laddade hem från fildelningsnäten var enklare. Självklart blir folk irriterade när de köper en produkt som är sämre än den illegala.

Ett annat misstag skivbranschen tidigt gjorde var att de olika bolagen öppnade egna musikbutiker på nätet, där bara de egna artisternas låtar såldes.

Magnus Nytell, vd på Bonnier Audio, ser ett annat problem med att jämföra branscherna:

– Det pratas allt oftare om att artisterna ska tjäna sina pengar på annat än musikförsäljning. I stället är det tröjor och konserter som ska generera intäkter. Men jag har svårt att se att våra författare ska kunna resa runt i landet och ta 500 kronor i inträde av varje person som kommer och lyssnar.

– Det är inte heller så att ljudboken är en kul grej, eller en marknadsföring för den tryckta boken. Vi driver affärsverksamhet, och måste därför lägga ner massor av jobb på att hitta affärsmodeller som gör att ljudboken i sig kan generera intäkter.

2019-02-14

Lönerna i branschen – listorna 2019

Varje år undersöker SvB löneutvecklingen i branschen. Underlaget består av cirka 700 personers löner verksamma inom förlag, bokhandel, distribution och agenturer.

SvB

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera